Sport & Vrijetijd

TikTokker Sander Haas presenteert kook- en cocktailboek in Almelo

ALMELO - Sander Haas maakt op TikTok voonamelijk cocktail- en kookvideo's. Met 160.000 volgers en meer dan drie miljoen likes heeft hij een van de grotere accounts van Twente. Vrijdag 2 december presenteert hij zijn eerste boek met recepten in het Huis van Katoen en Nu. 

TikTok is een app die vooral bij (jonge) tieners populair is. Ze worden vermaakt met onder meer dansjes, make-up tutorials en unboxing video’s. Met zijn 44 jaar is Sander zeker een van de oudste TikTokkers. Hij maakt cocktail- en kookvideo's op het platform. “Het is een beetje uit de hand gelopen”, geeft Sander aan.

Slechte start

Tweeëneenhalf jaar geleden begon de Tukker met het maken van de korte filmpjes. “We zaten toen in coronatijd. Mijn dochter zei toen ‘pa, dat moet je ook doen, dat is leuk’. En ik kon toch niet veel doen, ik had tijd zat.” Na het bekijken van vele filmpjes is Sander zelf begonnen en een half jaar geleden is hij begonnen met het maken van de kook- en cocktailfilmpjes. “Dat eerste filmpje, dat was niet best. Die staat ook in mijn boek beschreven.”

Inmiddels weet Sander goed aan de TikTok-weg te timmeren. Zijn filmpje over de cocktail Super Heineken kreeg maar liefst 1,2 miljoen likes. En dat terwijl het een en ander fout gaat. “Ik edit niets, laat het beeld zien wat er gebeurt. Als er iets misgaat kunnen volgers daar gewoon van meegenieten. Ik ben nogal eens wat vergeten of er gaat wat over de grond. Recepten met tomaten is altijd ellende. Dan zit de hele keuken er onder. Het zijn de video’s waar de mensen graag naar kijken, want het is herkenbaar.” 

Verbazend lekker

Sander maakt reguliere en alcoholvrije cocktails. De ene keer probeert hij zelf wat, zoals de tompouce cocktail op Koningsdag. Ja, een hele tompouce werd en de blender gestopt. “In de blender met sap, room en siroop. Het was een hoop rommel om ‘m te maken, maar hij was erg lekker. In het filmpje zie je ook mijn verbazing.” De andere keer gaat cocktail shaker aan de slag met een suggestie van zijn volgers. Zijn favoriete cocktail blijft toch de klassieke Piña Colada. “Het voelt als een stukje vakantie. Soms maak ik die juist met het winterse weer. Al doet een cocktail met karamel en chocolade het ook erg goed in de winter.”

Favoriete recepten

Toen Sander de suggestie kreeg een boek te maken met zijn recepten, ging hij te rade bij zijn volgers. Die zagen het plan wel zitten. “Ik vond het een leuk idee en ik heb een video gemaakt waarin ik mijn volgers vraag of zij het ook leuk zouden vinden.” Na een crowdfundingactie komt op 2 december zijn eerste cocktail-en receptenboek uit.

“Met behulp van een aantal vrienden is het gelukt om het boek daadwerkelijk te produceren. Mijn favoriete recepten en cocktails staan er allemaal in. Van draadjesvlees tot mijn tompouce cocktail en nog veel meer.”

Het 44 pagina’s tellende boek heeft twee kanten, met elk een eigen coverfoto. De ene kant is het cocktailboek ‘Cheers Babes’, als je het boek omdraait krijg je het kookgedeelte ‘Jamjam’. “Als ik een recept hebt geproefd, zeg ik altijd jamjam.”

Op voorhand zijn er al 500 exemplaren via TikTok verkocht. Vrijdag 2 december is Sander Haas vanaf 18.00 uur in het Huis van Katoen en Nu om zijn boek te presenteren. Tijdens de boekpresentatie zal hij cocktails maken voor de aanwezigen. “Dat hoort er dan wel een beetje bij.” Het boek is dan ook te koop.

Het TikTokkanaal van Sander Haas is te vinden op www.tiktok.com/@sanderhaas.