Sport & Vrijetijd

Nienke Wiegel en Stella Schutte creëren 'happy stones'

Stenen als kleurige kunstwerkjes voor een blij moment verstopt in Wierden

WIERDEN – Er liggen steeds vaker steentjes, als dier beschilderd of voorzien van een logo, in de kern en rondom het dorp Wierden. Het met vrolijke kleuren beschilderen van kiezelstenen is inmiddels een hype, zogenoemd 'rock painting' en 'happy stones'. Deze rage gaat gedurende de donkere coronacrisis de hele wereld over en is in Nederland onder meer via de Facebookpagina NLRocks te volgen. De stenen worden overal neergelegd. De vinder mag 'm houden of meenemen en weer elders terugleggen voor een volgende vinder. De bedoeling is dat de vondst van zo'n steen even voor een blij momentje zorgt. 

Door de coronacrisis zijn veel mensen aan huis gekluisterd en is het beschilderen van de stenen als positief hobbymoment opgepakt. De reden dat negenjarige Nienke Wiegel deze nieuwe hobby startte is simpel, laat ze weten. “Ik vond zo'n steen bij de Action, hier in Wierden. Hij lag daar op een tafel.” Nienke laat de steen zien: met stipwerk is een regenboog geschilderd en daarbij staat de tekst 'Be happy' vermeld. De steen zat in een doosje, met een papiertje waarop wat uitleg stond. Hieruit is op te maken dat hij oorspronkelijk uit Engeland komt, maar door iemand is meegenomen en weer in Wierden is verstopt.

Blij maken
In Wierden zijn inmiddels meer stenen neergelegd, onder andere door Nienke. Ze heeft al tientallen kleurige kunstwerkjes in de dorpskern verstopt. “Ik wil mensen blij maken, maar ik vind het ook heel erg leuk om de stenen te schilderen!” Die handigheid en liefde voor de kunst heeft ze van haar vader. “Papa is ook heel creatief! En later wil ik graag kunstenares worden!”

De tafel in de eetkamer is weer even omgetoverd tot atelier voor Nienke. Samen met Stella Schutte – haar klasgenootje van de Sjaloomschool  in Wierden en tevens goede vriendin – beschildert ze weer een paar stenen. “We wassen ze eerst goed schoon, laten ze op de verwarming drogen, beschilderen ze dan met verf, dan weer even föhnen en lakken. Kijk, voor het beschilderen gebruiken we verfstiften. Dat is makkelijker dan met allemaal kleine penseeltjes.”, vertelt Nienke. Mislukken kan het eigenlijk niet, meent ze, want “ook dat is kunst, hè!”

Voor winkeliers
De twee zijn gedreven bezig en hun creatieve brein en handigheid zorgt er voor dat er elke vijf à tien minuten een exemplaar beschilderd wordt. Een logo van TikTok, een lieveheersbeestje, maar ook logo's van winkels. Nienke: “We willen dat vooral gaan doen voor de winkels die het nu moeilijk hebben.”

Als een steen gevonden wordt, dan maakt de vinder een foto en plaatst deze op de Facebookpagina NLRocks. “Ik geef de stenen ook een nummer, dan kan ik zien welke van mij is en waar hij overal terecht komt!” Het is de bedoeling dat de twee meiden veel stenen gaan beschilderen. Maar ze zijn wel een beetje door hun steenvoorraad heen, dus als iemand nog wat exemplaren heeft...