Sport & Vrijetijd

Siem en Evelien doen proefjes voor tv-programma KRO Kindertijd

Evelien Bulter en Siem Hoonhorst in het lab waar de proefjes zijn opgenomen.

NIJVERDAL – Klasgenootjes Siem Hoonhorst (6) en Evelien Bulter (7) zijn na de zomervakantie te zien in een nieuw programma van KRO Kindertijd. In de serie ‘Proefjes’ doen kinderen wetenschappelijke experimenten met huis-, tuin- en keukenmiddelen. De opnames in een Hilversumse studio zijn onlangs geweest en het resultaat zal na de zomervakantie te zien zijn. 

Vol enthousiasme en spanning is het tweetal onlangs naar Hilversum gereden voor de opnames. “Ik kijk graag naar Emily's Wonder Lab op Netflix. Mijn moeder had een oproep op Facebook gezien om proefjes te doen en heeft mij opgegeven. Ik mocht een vriendje of vriendinnetje uitnodigen om mee te gaan.” Nog diezelfde middag belde ze aan bij Siem, haar buurjongen en klasgenoot van groep 3B van basisschool De Triangel. Hij twijfelde geen moment zei direct ‘ja’. “Met een ander vriendje heb ik me ook al opgegeven voor Beesten Brigade, maar helaas ging dat niet door”, zegt Siem.

De twee jonge onderzoekers moesten een kort filmpje insturen, waarin ze zichzelf voorstelden, iets over zichzelf vertelden en waarmee ze redacteur Jade Heister over moesten zien te halen waarom juist zij uitgenodigd moesten worden voor de opnames van het nieuwe programma. “De eerste keer ging het filmpje niet zo goed, maar daarna wel”, vertelt Siem. “We hebben op school met juf ook al eens proefjes gedaan. We moesten bedenken of iets zou blijven drijven of zou zinken.” 

Een week later volgde het goede bericht vanuit Hilversum: ‘Wij willen graag met Siem en Evelien opnemen voor Proefjes!’. De twee Nijverdalse kinderen zijn geselecteerd uit de vele aanmeldingen. Samen met nog vijf tweetallen mochten ze, verdeeld over twee weekenden, naar Hilversum komen om diverse proefjes uit te voeren. En dus was het op een zaterdagochtend vroeg in de auto, op weg naar de studio’s. Siem en Evelien werden voorgesteld aan redacteur Jade en regisseur Joni. Een kleine teleurstelling dat ze niet in de grote studio mochten opnemen, maar dat werd al snel goedgemaakt toen ze de witte laboratoriumjassen aan mochten doen. “En we moesten een speciale proefjesbril opzetten”, zegt Evelien. 

“Het was heel leuk om te doen”, zegt Siem. “Maar we mogen nog niet alles verklappen wat we hebben gedaan. En niet alle proefjes gingen goed.” De jonge onderzoekers moesten een proefje meerdere malen uitvoeren. Evelien: “Er werd ons verteld wat we moesten doen, maar het ging niet altijd goed. En ik moest ook een keer zeggen ‘laten we het groter doen’. Volgens mij hebben we ook nog een record gebroken bij de proef met de waterzak.”

Tenslotte moest er nog een filmpje worden gemaakt voor de introductie van de kinderen. Jade: “In het begin van het programma stellen we elk kind voor met een paar weetjes.” Voetballiefhebber Siem mocht voetballen met een dobbelsteen en Evelien ging dansen met een skelet. 

Het bijna 4 uur proefjes doen resulteert in twee filmpjes van elk 5 minuten. Deze worden na de zomervakantie uitgezonden bij KRO Kindertijd, onderdeel van NPO Zappelin.