Sport & Vrijetijd

Schuttersgilde Tubbergen heeft met Ronnie Keupink nieuwe schutterskoning

TUBBERGEN - Op het Raadhuisplein werd vorig weekeinde na twee jaar weer volop feest gevierd tijdens de Volks- en Schuttersfeesten. Waar vrijdagavond, popavond, gezelligheid troef was, gaf het zaterdagavond een internationaal festijn op het traditionele Oktoberfest. Zondags maakten de schutters zich op voor hun nieuwe schutterskoning. Na slechts schoten komt die eer komend jaar toe aan Ronnie Keupink uit Tubbergen. Het teamschieten werd gewonnen door Metselbedrijf Oude Breuil. 

Met een gevarieerd programma pakte het Schuttersgilde de draad weer op. Dit betekende tevens het afscheid van de langst zittende schutterskoning in de geschiedenis van de schutterij, Jos Groothuis. “Ik kijk er met een goed gevoel op terug”, laat hij weten.

Slopers versus metselaars

De troonopvolging werd voorafgegaan door het teamschieten. De eindstrijd werd gevoerd door de dames, Betsy, Willemien, Jolien en Carmen Kreuwel van Sloopbedrijf Kreuwel en de heren van Metselbedrijf Oude Breuil die de titel tenslotte op naam zetten. “Jammer dat we niet wonnen, het was wel spannend op het laatst”, laat Betsy Kreuwel nadien weten. “Volgend jaar doen we sowieso weer een poging. Elk jaar doen we mee en dit jaar voor ’t eerst onder deze naam.” De naam ‘Sloopbedrijf Kreuwel’ is volgens Carmen een ludieke. “Ons motto is ‘kan ’t stek’n, lekker brek’n’, dat past wel bij een sloopbedrijf, toch?”

Snelle koning Ronnie

De animo voor het koningschap was groot. Tien schutters ambieerden ‘troonopvolging’ en schoten mee tijdens het koningsschieten. Als kersvers lid – vier dagen-  mag Remco Keupink (22) nog niet mee schieten. “Ik weet ook niet of ik wel koning zou willen worden”, merkt hij op. “Misschien ooit maar voorlopig nog niet. Het is gewoon een gezellige club, daarom werd ik lid. Mijn ouders en zus zij ook lid.” Uiteindelijk was het zijn vader Ronnie Keupink die de houten vogel neerhaalde. “Een aantal mensen had al voorspeld dat ik weleens de nieuwe schutterskoning kon worden”, vertelt de nieuwe hoogheid. “Dat het zo snel zou gaan, zag niemand aankomen. Ik vind het hartstikke mooi en ga het zeker vieren met een feestje.” Met zijn vrouw Irma Keupink als koningin en Henk en Agnes Roordink en zijn dochter Laura en haar vriend Robink Kamphuis in zijn hofhouding voert hij komend jaar het Schuttersgilde Tubbergen aan. 

Zeer geslaagd weekeinde

Voor Jos Groothuis zit zijn termijn er na drie jaar op. Na twee jaar coronastilstand geniet hij dit weekeinde met volle teugen. “In verenigingsverband nam ik donderdagavond afscheid als koning. Jan en Zwaan kwamen optreden en klonken weer als vanouds, toen ze bijna jaarlijks op het schutterspodium stonden.” Vrijdagavond ging het driedaagse feest van start met een popavond. “Dat was echt gezellig”, blikt hij terug. “De Dare Devils zijn dé top-band van dit moment en maakten er een geweldig feest van. Het was geen volle bak, maar  met het enorme aanbod van evenementen en feesten tegenwoordig, is dat wel te verklaren.” Groothuis vervolgt: “Het Oktoberfest daarentegen, waar ‘onze huisband’ Wahnsinn sinds jaar en dag de muzikale regie voert, was zaterdagavond drukbezocht. Ook fantastisch dat vijf collega-schuttersverenigingen ervoor naar Tubbergen kwamen. Het is helemaal goed zo. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd weekeinde dat we knallend afsluiten met de band Heer en Meester en uiteraard onze nieuwe schutterskoning Ronnie Keupink!”

Fotograaf: Armand de Keyser