Sport & Vrijetijd

Project Opgeruimd Sporten Hulsbeek en FC Noaber blijkt succesvol

OLDENZAAL - Het Hulsbeek heeft in juni de hulp van FC Noaber en vier Oldenzaalse sportclubs ingezet in de strijd tegen zwerfafval. Het project heet ‘Opgeruimd Sporten’ en combineert ontspanning met een maatschappelijk doel: SAMEN voor een schoon Hulsbeek. Jonge leden van vier sportclubs konden lekker sporten op het Hulsbeek, waarna ze als team zwerfvuil gingen opruimen maar ook met vervuilers in gesprek gingen.

Het team van LEZ Studio met links achter trainer Kyra Pot. Achteraan rechts staan Joris Sanderink (ROC student) en Gert Tijhuis (FC Noaber).)

Patrick Kip van FC Noaber weet het zeker: “De gekozen benadering werkt goed en we gaan dit project volgend jaar herhalen. De jongeren-doelgroep bleek goed benaderbaar door onze opruimploegen. Ze gingen in gesprek met elkaar en het bewustzijn van de bezoekers is groter geworden. We zagen gelukkig dat het gebruik van glazen flessen is veranderd in gebruik van blikjes. Die moeten ook worden opgeruimd natuurlijk, maar de kans op scherven is veel kleiner geworden.”

Patrick: “Het zwerfvuil kwam niet alleen van jongeren, hoor, ook volwassenen zijn door de teams aangesproken. Het mes sneed aan meer kanten. Er is veel afval verzameld, bezoekers gaan netter om met hun eigen afval en de deelnemende sportclubleden hadden een leuke sportieve avond. Ze zijn dertien avonden actief geweest.”

Er is geen wanklank gevallen en dat geeft aan dat deze aanpak een goede is. De teams waren met name samengesteld uit jonge leden van Bully, Quick ’20 en LEZ-Studio. Patrick Kip: “We hadden op een avond een team van maar liefst 27 meiden van LEZ op het Hulsbeek, in leeftijd vanaf elf jaar! Dat komt heel anders over dan een handhaver. Het roept geen stoer gedrag op maar overtuigt wel. Powergirls zijn het wat mij betreft!”

Uw reactie