Sport & Vrijetijd

Nichtjes Hanne en Sam bakken heerlijke taarten!

NIJVERDAL – Het Oranje Fonds hield afgelopen vrijdag en zaterdag de jaarlijkse happening NLDoet! Veel mensen in het hele land waren druk bezig met allerlei vrijwilligersklussen. Ook de koning en koningin deden mee. Door de coronamaatregelen was NLDoet! later in het seizoen. Normaal is de actie midden maart. Stichting De Welle haakte in samenwerking met bakkerij Lorkeers op de actie in en had Heel Hellendoorn Bakt op poten gezet. Lorkeers leverde de ingrediënten en een duidelijk recept voor de taart.

Hanne (12) en Sam (10) hadden samen met hun oma en opa (Hella en Jan Schwarte) twee mooie taarten gebakken. Rondom waren ze versierd met viooltjes. “Het was best een heel werk”, vertellen de meisjes. “Alles netjes met handschoenen aan en coronaproof“, vult hun oma aan. Ze waren de vorige dag van half drie tot kwart voor negen bezig geweest. En hadden ook veel samengedaan. Hanne zit in de brugklas van Reggesteyn, speelt gitaar en heeft meegedaan met de musical Vallende Sterren. Ze bakt veel vaker thuis taarten en maakt ook menu's. Monchoutaart is haar favoriet. Ze had van alles gedaan, de gele room gemaakt, de bodem en de bekleding. Sam zit in groep 6 op basisschool De Rietslenke. 

Behalve van bakken houdt ze van kickboksen en speelt ze waterpolo. Haar taart was versierd met marsepein roosjes. De taart van Sam was bestemd voor haar buurvrouw Cora Kamp. De meisjes brachten met opa de taart naar haar toe. Gewapend met een tafeltje om de taart op te zetten en een groot mes om de taart aan te snijden. Cora was met de traplift naar beneden gekomen. Ze was heel blij en compleet verrast. “Oh wat mooi, daar ben ik blij mee. Ik ben een enorme zoetekauw”, zegt ze. “Wat lief en geweldig dat mensen dat doen en je zo'n verrassing bereiden.” Sinds 2007 lijdt ze aan progressieve vorm van MS, waardoor ze moeite heeft met zelfstandig staan en in een scootmobiel moet rijden. De taart werd op het tafeltje bij haar voor de deur aangesneden.

Grote verrassing
De taart die Hanne gemaakt had, was een grote verrassing voor een vrijwilliger van het openluchttheater, die veel pr-werk gedaan heeft. Echt een super verrassing toen ze haar naam op de taart zag staan. Eerst had ze nog niet eens in de gaten dat die lekkere taart voor haar bestemd was!

De actie Heel Hellendoorn bakt vond grote weerklank in de gemeente. Deelnemers moesten met ingrediënten van bakker Lorkeers een taart bakken. Ze moesten zelf zorgen voor de versiering. En als hun taart klaar was een foto van de taart mailen naar De Welle. De mooiste taarten worden beloond met een prijs. De helft van de taart mochten de bakkers zelf oppeuzelen; de andere helft moesten ze aan iemand geven die dat volgens de makers wel verdiend heeft.

Jan Schwarte
Het idee om mee te doen met Heel Hellendoorn bakt met zijn kleindochters kwam van Jan Schwarte. Hij deed vroeger veel vrijwilligerswerk. Na zijn 80ste verjaardag is hij daarmee gestopt. Maar een taart bakken samen met zijn twee kleindochters Hanne en Sam en mensen daarmee verrassen, is hem op het lijf geschreven.

Uw reactie