Sport & Vrijetijd

Na meer dan honderd jaar kleindierententoonstellingen:
Kleindierenvereniging Nut en Sport Oldenzaal opgeheven

OLDENZAAL - Per 1 januari 2023 bestaat de kleindierenvereniging Nut en Sport uit Oldenzaal niet meer. Met op het laatst nog maar 8 leden waarvan er drie met een fokkerskaart, die dus dieren voor een tentoonstelling konden inzenden, was de ondergrens bereikt. Met algemene stemmen is in het najaar van 2022 besloten de vereniging officieel op te heffen. Alle lidmaatschappen van de verschillende dierenbonden en Oneto zijn stopgezet en de vereniging is uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. De meeste leden gaan wel als gezelligheidsclubje verder en komen nog maandelijks samen. Nut en Sport Oldenzaal werd in 1914 opgericht, voor de huidige leden was het 100-jarig bestaan in 2014 een mooi hoogtepunt. Daarna werd het steeds moeilijker om voldoende dieren te kweken om zelf nog een tentoonstelling te organiseren, in 2019 is de laatste gehouden. Vergrijzing en wegvallen van leden door overlijden heeft de vereniging doen krimpen, aanwas via nieuwe (jeugd) leden is er niet, ook de vogelgriep en de corona epidemie hebben bij gedragen tot de beslissing de vereniging op te heffen.

Historie

Kleindierenvereniging Nut en Sport Oldenzaal werd op 1 september 1914 in het Patronaatsgebouw, destijds het hoofdkantoor van Gelderman, opgericht door de heren B. Nijhuis, Harmelink, Vleer en Huiskes. Samen met de heren G. Zeiger en L. Mazeland vormden zij het eerste bestuur.

De heren B. Nijhuis, B. Huiskes en J. Masselink werden in de loop der jaren, vanwege hun bijzondere verdiensten voor de verenging, benoemd tot erelid. Andere prominente leden van de verenging die decennialang lid waren, waarvan langere periodes als bestuurslid, zijn de heren K.H. van de Lied, M. Willemsen, J. Huiskes, G. Spijker, A. Meijs, P. Drees, B. Willemsen, J. Christen, H. Mijer, B. Damgrave, J. Belderink en F. Peters. 

In 1969 verkreeg de vereniging een officieel certificaat van Koninklijke goedkeuring.

Naast de eigen tentoonstellingen hield de vereniging vaak gezellige bijeenkomsten. Zo waren er regelmatig fietstochten, BBQ’s en koud- en warm buffetten. Warme herinneringen werden opgedaan bij de vaste vergaderlocaties ‘Het Landhuis’ thuis bij verscheidende leden.

In de rijke historie van de vereniging werden bijzondere mijlpalen gevierd. Zo werden de 50-jarige en 100-jarige jubileumsrecepties gevierd bij respectievelijk ‘Heininks Betske’ en OCC ‘het Duivencentrum’.

Tentoonstellingen

In het bestaan van de historie hield de vereniging, met name in de jaren ’80, verscheidende kleindierententoonstellingen. Dit waren mooie evenementen honderden inzendingen.

Op de tentoonstelling van het 3e lustrum in 1929 was de commissaris van de Koningin in Overijssel zijne excellentie Baron A.E. van Voorst tot Voorst aanwezig.

Hoogtepunten waren de open jubileumtentoonstellingen tijdens het 50-jarig bestaan in 1964 met 750 inzendingen, en tijdens het 75-jarig bestaan in 1989 met 228 inzendingen. In 1964 waren diverse prominente bezoekers

aanwezig op de receptie zoals burgemeester J. de Vries, gemeentesecretaris M. van Hoek (beide met echtgenotes), serenades van ‘Semper Crescendo’ en ‘St. Joseph’, en erevoorzitter Chr. M. Gelderman. In 1989 werd de jubileumtentoonstelling geopend door wethouder mevr. Tammenga-Haan.

Bij de organisatie van eigen tentoonstellingen kwam heel wat bij kijken. Zo bedroegen de kosten van de jubileumtentoonstelling in 1989 al 2000 gulden voor onder andere kooien, zaalhuur, ereprijzen, keurmeesters, stro, turfstrooisel etc.

De eerste tentoonstelling in 1915 werd gehouden in de blauwververij van Gelderman aan de Spoorstraat. Vervolgens werden verscheidende tentoonstellingen georganiseerd bij achtereenvolgens Café Roord-Kempers, Café Reerink aan de Spoorstraat (later NAM), Café Snijders (de Zon), Heininks Betske en de paardenstal, Café Wissink (Het Paradijs), Café Engelbertink (Moatman), Het Landhuis en van 2008 tot en met de laatste tentoonstelling in 2019 bij OCC het Duivencentrum.