Sport & Vrijetijd

Muziekvereniging Wilhelmina start met slagwerkgroep voor verstandelijke beperkten

RIJSSEN - Muziekvereniging Wilhelmina start per 7 oktober met Wilhelmina SLAG!: een slagwerkgroep speciaal voor personen met een verstandelijke beperking. Onder leiding van een ervaren en enthousiaste slagwerker leren de orkestleden slagwerkinstrumenten bespelen en samen muziek maken. Gerard Visser is, net als de rest van de muziekvereniging, dolblij dat ze het nieuwe orkest hebben weten op te zetten.

“Wij hebben als muziekvereniging het motto: ‘Voor Rijssenaren, door Rijssenaren’ en daar past deze nieuwe groep muzikanten natuurlijk perfect bij”, legt Visser uit. Zo’n twee jaar geleden kwam de muziekvereniging met het idee voor een nieuwe groep. “We merkten dat er veel animo voor is en dat (licht) verstandelijk beperkte mensen er behoefte aan hebben. Vandaar onze keuze om dit op te starten.”

Randvoorwaarden
Gerard legt uit dat de randvoorwaarden eerst rond moesten komen, voordat Muziekvereniging Wilhelmina naar buiten wilde treden. “We wilden het al eerder opzetten, maar door corona was dat simpelweg niet mogelijk. En je wilt natuurlijk niet dat je mensen eerst enthousiast maakt, maar vervolgens moet teleurstellen omdat je het organisatorisch niet voor elkaar krijgt. Met de hulp van Jelle Roeper van Phila Vlag en Slag hadden we iemand in de organisatie die de klappen van de zweep kent, dat was een groot voordeel.”

Financiële steun
Met behulp van een team betrokken vrijwilligers en dankzij de financiële ondersteuning van gemeente Rijssen-Holten, Amantia Stichting en HandicapNL gaat dit nieuwe onderdeel van Wilhelmina Rijssen op 7 oktober van start. Tot nu toe zijn er zes deelnemers. “We willen klein beginnen met Rijssenaren en door Rijssenaren. Maar ik sluit niet uit dat we in de toekomst ook muzikanten buiten Rijssen in ons orkest hebben.”

Energie en plezier
Muziek is voor iedereen en dat is precies de reden waarom Wilhelmina SLAG! in het leven geroepen is. “Samen muziek maken moet toegankelijk zijn voor iedereen. Bij deze groep gaat het dan ook niet om het resultaat zoals bij het jeugd- en volwassenenorkest. Het gaat erom dat mensen plezier hebben. Ook (licht) verstandelijk beperkten die er niet goed in zijn, zijn van harte welkom. Kom lekker drummen!”

In eerste instantie is Wilhelmina SLAG! alleen een slagwerkgroep, maar wellicht dat er in de toekomst ook andere instrumenten worden toegevoegd aan het orkest. “Drummen kan bijna iedereen en is een redelijk gemakkelijk instrument. We hebben er bewust voor gekozen om te starten met een slagwerkgroep, zodat we niet direct deelnemers moeten teleurstellen omdat we het niet rond zouden krijgen.”

Repetities vinden elke donderdag plaats en geïnteresseerden kunnen gebruik maken van twee proeflessen. Daarna kunnen zij zich aanmelden als lid van Wilhelmina SLAG! Meer weten over Wilhelmina SLAG!? Ga naar wilhelminarijssen.nl/SLAG/