Sport & Vrijetijd

Henk Passies: “Mensen motiveren elkaar”

Met Henk Passies trainen voor de marathon of wandelvierdaagse

Henk Passies tijdens een marathon in Valencia

BORNE - Hoewel veel evenementen dit jaar niet doorgaan, wil Henk Passies van Fit met Passie mensen aanraden om toch te blijven trainen voor de marathon of voor de wandelvierdaagse. “Het is goed om een stip op de horizon te hebben. En als het evenement waar je voor getraind hebt niet door gaat? Bedenk dan dat de weg ernaartoe vaak veel leuker is dan het doel zelf”, zegt Henk.

Henk Passies weet dat de motivatie bij veel mensen minder is doordat er geen evenementen zijn, maar hij denkt dat een groep je kan motiveren. “Je merkt dat mensen in de flow raken als ze de resultaten van groepsgenoten zien”, zegt Henk. “Afgelopen december ging bijvoorbeeld de Winter Step One Loop niet door, maar toch liep elke deelnemer van de beginnerscursus uiteindelijk vijf kilometer. Dat komt ook doordat mensen elkaar motiveren." 

Digitale aangelegenheid
Hardlopen of wandelen in groepen gaat voorlopig niet door. Daarom stuurt Henk de trainingen door via de mail of via WhatsApp. “Dit werkt tot nu toe erg goed. Ik motiveer mijn deelnemers met een duidelijk doel voor ogen. Ik merk dat mensen op deze manier toch een stok achter de deur hebben.”

Loophouding
“Digitaal is het vrijwel onmogelijk om mensen te helpen bij de loophouding. Mensen hebben zelf niet door dat ze verkeerd lopen en dat is, zeker bij beginners, wel heel belangrijk. Om die mensen toch te ondersteunen, begeleid ik ze soms wel persoonlijk of in tweetallen. Als ze niet weten of ze verkeerd lopen, kunnen ze voor altijd een verkeerde houding aanleren, dat wil ik voorkomen”, zegt Henk.

Ontspanning
Door de huidige coronapandemie moeten veel mensen thuiswerken. Henk merkt dat het wat doet met de fysieke en mentale gesteldheid van de bevolking. “Ik merk dat mensen sneller gespannen zijn en depressief raken. Mensen komen te weinig buiten en zitten ’s avonds thuis. Met deze trainingen krijg je voldoende beweging en daarnaast krijg je ook mijn persoonlijke begeleiding.”

Hoe ziet de voorbereiding eruit?
Het uitlopen van een (halve) marathon en een vierdaagse vergt een uitgekiende voorbereiding. Ik stel een schema op dat is gebaseerd op jouw persoonlijke omstandigheden. De trainingen voor de marathon bestaan uit intervallen, tempo lopen en lange duurlopen. De wandelingen voor de vierdaagse bestaan uit wandelingen, oplopend van 10 km tot 30 km. Hierbij zal ook aandacht besteed worden aan wandelhouding. We lopen steeds weer in een ander (natuur)gebied over de mooiste paadjes.

Wat kost het?
De kosten van deze trainingen bedragen € 80,-. Daarbij hoort ook een uniek hardloopshirt dat speciaal voor deze trainingen is ontworpen. Je ontvangt een persoonlijk trainingsschema van 13 weken en 6 groepstrainingen tussen eind januari en begin april. De wandeltrainingen voor de vierdaagse kosten € 10,- per keer. Heb je belangstelling? Neem contact met mij op (info@fitmetpassie.nl of 06-83965445).