Sport & Vrijetijd

Marly van Gaal dit keer met band op Liedjesmakersfestival

ALMELO - De 18-jarige Marly van Gaal is een van de vijf jonge talenten die zaterdag op het podium staan bij twaalfde editie van het Liedjesmakersfestival in theater Hof 88. Een festival dat ook ruimte biedt aan jong en regionaal talent. “Ik heb een nieuwe kans gekregen. Vorig jaar stond ik er ook, maar kon ik door griep slechts twee nummers brengen. Nu mag ik nog een keer, maar ik kom niet alleen.”

De Almelose zangeres is net geslaagd voor haar Havo en neemt nu een tussenjaar. “Om uit te zoeken wat ik met muziek wil”, geeft ze aan. “En dan het probleem met huisvesting, het leenstelsel. Ik zag het wel zitten om een jaar geen strak schoolschema te hebben. Afgelopen twee jaar heb ik veel tijd geïnvesteerd in school. Nu wil ik graag muziek maken, er volledig voor gaan. Ik ben pas achttien, de wereld ligt nu echt aan m’n voeten.”

De Voice

Marly kreeg bekendheid toen ze als 14-jarige deelnam aan The Voice Kids. Twee jaar later won ze The Voice of Almelo. En ze stond geregeld op het podium van haar voormalige school het Noordik. “Als kind liep ik al door huis te zingen. Toen ik in groep 8 de mogelijkheid had om een solo in de eindmusical te krijgen, dacht ik: dit wil ik doen! Ik was enthousiast, maar ook de mensen die mij hoorden. Na The Voice op het Noordik ben ik meteen op zangles gegaan.”

Toch is er volgens Marly nog een groot verschil tussen zingen en het maken van nummers. “Liedjes maken is moeilijk. Het is net als goed dansen of schrijven is ook een kunnen, je hebt er een aanleg voor of niet. Ik heb het geluk dat ik muzikale mensen om me heen heb, waardoor ik leer te kijken naar dingen.” En dat merkt ze vooral nu ze tijd ervoor heeft in haar tussenjaar. “Van hiphop heb ik nooit gedacht dat ik dat ging maken, maar toch zit ik er. Een goede vriend, Sam, schrijft in vijf minuten een nieuwe tekst. Hij is een goede freestyle rapper, erg poëtisch. Zijn tekst komt ergens vandaan. Ik ben nu met hem in de studio en dat is een heel leuk leerproces.” 

Eigen draai

Al voelt de Almelose singer-songwriter zich toch nog het meest op haar gemak bij covers. “Daar geef ik dan wel mijn eigen draai aan. Ik zet de covers naar mijn eigen hand. Het is nooit of ik iemand nazing.”

En dat is wat het publiek zaterdag van Marly voornamelijk te horen krijgt. Samen met the Try Outs, waar ze al drie jaar mee heeft gespeeld, staat ze op de bühne in Hof 88. “We hebben een mooi genre gevonden, blues. We brengen nummers die origineel geen blues zijn, waar we eigen ‘likje’ overheen hebben gegooid. Een mix tussen covers en een eigen nummer.”

Marly is blij dat ze zich opnieuw mag presenteren op het Liedjesmakersfestival. “Bij de vorige editie was ik verschrikkelijk verkouden. Ik kon niet mijn hele set spelen, slechts twee nummers. En die heb ik ook nog lager gespeeld”, herinnert ze zich. “Ik kwam met mijn gitaar binnen en wist nog steeds niet of ik wel wilde spelen, omdat mijn stem het niet deed. Maar ik kwam binnen, voelde de warme sfeer, de vriendelijkheid van de andere muzikanten. De mensen die er op af komen, komen om echt naar jouw muziek te luisteren. Ik heb er toen alles uit gehaald wat ik kon, en heb mooie feedback gekregen.”

En na zaterdag? “Het liefst zou ik solo artiest willen zijn, die van alles en nog wat kan doen. Daarom blijf ik muziek maken en laat ik me inspireren. En ik ga uitzoeken waar ik volgend jaar naar toe ga. Op mijn lijstje staan het conservatorium in Arnhem, de Rockacademie in Tilburg en de Herman Brood academie in Utrecht. Ik zie wel waar ik terecht kom. Ik ben een gevoelsmens en moet me in elk geval ‘thuis’ voelen.”

Liedjesmakersfestival

In een doorlopend programma vanaf 15.00 uur wordt onder andere old school country van Outbound Scallywag Carnival, de nieuwe garagerocksensatie Teaniemen en de psychedelische rock van Knights gebracht. Als uitsmijter speelt in de Kapel het feestelijke Balkanova Orchestra. Voor de folkliefhebbers zijn er Phil Carr, de Cajun en Zydecoformatie Des Fais Do Do, en spelen Natasja Valletta en Bart Guichelaar hun Nederlandstalige Flamenco liederen. New Face in Hell, lekkere rauwe punkrock uit Almelo, is wat luidruchtiger van de partij.

Het festival heeft zoals altijd ook veel Almeloos talent op het programma met onder andere de zeer gedreven en ambitieuze rapper/songwriter Simpel, de Try-outs met Marly van Gaal, Merle Sjoers, Meike Boonstra en Meike Tibbe. Ook de jonge Nijverdalse Johnny Cash soundalike Damian Alferink is er bij. De Almelose kunstenaar Rob Koenders is verantwoordelijk voor het kinderprogramma.