Sport & Vrijetijd

Landdag is echt feestje voor de ruiters met een beperking

ALMELO - Een week na de Almelose Ruiterdagen waren er opnieuw proeven op het terrein van Twents Hippisch Centrum. De Gravenruiters hebben er zaterdag de VPGO Landdag gehouden. Een evenement voor ruiters met een beperking van maneges uit Overijssel.

“Er is wat minder actie dan met de ruiterdagen. We hebben geen springen. Maar wel uitgebreid randprogramma, ook voor broertjes en zusjes”, geeft Gonneke Bennes aan. “Ze zijn bij ons net met het grondwerk begonnen voor onze nieuwe manege, dus we zijn heel blij dat we van dit terrein gebruik mogen maken.” Het terrein leent zich immers goed voor een groot randprogramma activiteiten in samenwerking met Scouting J.F. Kennedy, Only Friends Twnete en Sportbedrijf Almelo.

Elke ruiter laat in diverse proeven zien wat hij of zij op een paard kan. Voordat het zo ver is, presenteren alle deelnemende maneges zich in een ware Disney parade. Begeleiders, enkele ruiters en de paarden waren toepasselijk gekleed of versierd en de hele ochtend schalmde Disneymuziek uit de luidsprekers.

Voor de 14-jarige Jennifer van den Poll was het haar eerste wedstrijd. Ze is geboren met het Apert syndroom; een erfelijke aandoening van de schedel, het gezicht, de handen en de voeten. Sinds haar zevende rijdt ze met veel plezier wekelijks een uurtje bij De Gravenruiters. “Ik ga elke dinsdag. Het maakt me niet uit op welk paard, als ik maar kan rijden. Het liefst mijn eigen paard.” Dat ze haar sport serieus neemt, blijkt wel uit haar kledingkeuze. Geen prinsessenjurk zoals vele andere meiden, maar een heus ruitertenue met een cap vol glitters. “Gekregen van oma.”

Samen met paard Dylano mag ze de bak betreden, waar ze worden begeleid door Babette. “Ankie 2.0 doe je best”, roept Jennifers moeder. En al snel neemt de jonge Almelose amazone het heft in eigen handen. Ze volgt de instructies goed op: ‘bij A afwenden, bij C volte’.

Trotse ouders, broers en zussen staan aan de kant om de ruiters aan te moedigen. Zo ook Jennifers ouders. “Ik heb zelf dertien jaar paard gereden”, geeft moeder aan. “Dit was vroeger mijn droom en nu doet Jennifer het.”

Na de proef stapt Jennifer bezweet en opgelucht af. “Ja het is wel goed gegaan.” En dat blijkt ook wel bij de prijsuitreiking. Alle deelnemers gingen met een eigen protocol, uitgereikt door Rick Brink voormalig minister van Gehandicaptenzaken, naar huis.