Sport & Vrijetijd

Kuier gezellig mee door Twentse landschap onder leiding van bekwame gids

OLDENZAAL - Iedere maand kan je op de donderdag die het dichtst bij de 15de van die maand ligt, meelopen met een natuurwandeling door de prachtige omgeving van Oldenzaal. Voor mij blijkt de wandeling van 10 km ver genoeg, maar ook voor de wandeling van 20 km staat een hele groep mensen klaar.

Ik heb me dus opgegeven voor de wandeling van 10 km om te kijken wat zo’n natuurwandeling nou precies inhoudt. Deze gaat van start bij het station en het is niet moeilijk om te zien waar ik moet zijn, want er staan al heel veel mensen te wachten. De ontvangst is hartelijk en om 09.30 uur vertrekken we. De meeste mensen gaan tot mijn verbazing mee met de gids van de lange route. Ze zijn professioneel gekleed en het lijkt erop dat het maar goed is dat ik met mijn gympen voor de kortere versie heb gekozen.

Het groepje dat overblijft is niet groot, maar wel erg gezellig. In de zomermaanden blijkt de opkomst het kleinst te zijn in verband met de vakantie. De andere gids is vertrokken richting Hoge Boekel en wij wandelen vandaag naar Judithhoeve. Daar heb ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Ton Speklé, coördinator van de wandelingen en zelf ook gids, heeft me van tevoren het één en ander over de natuurwandelingen verteld. Je kan je hiervoor opgeven bij de Tourist info, maar de meeste wandelaars sluiten iedere maand gewoon aan. De grootte van de groep maakt niet zoveel uit en iedereen is welkom. Deelname is gratis. Af en toe sluit er een toerist aan, maar dat gebeurt niet vaak.

We gaan op pad. Via Boerskotten naar de Postweg en dan naar De Losserhof. Theo, onze gids van vandaag, vertelt aan het begin van de route dat hier nog heel veel jaren ’20 woningen staan die in de vorige eeuw dus gebouwd zijn door rijke mensen die buiten de stad gingen wonen. Ook staan er nog veel oude boerderijtjes. We lopen door het Millenniumlaantje, waar ik ook nooit van gehoord had. Bij iedere wandeling blijf ik me erover verbazen hoe mooi de natuur rond onze stad is en hoeveel plekken er steeds zijn waar ik nog nooit geweest ben.

We houden een korte pauze bij De Losserhof waar we een boterham eten en wat drinken. Op de site van de Tourist Info stond dat je zelf een lunchpakket mee moest nemen. Waarschijnlijk was dat vooral bedoeld voor de wandelaars van de lange route, maar die boterham smaakt prima na een paar uur in de buitenlucht. We wandelen verder en komen dan inderdaad langs de Judithhoeve. Via het Lossers Voetpad komen we uiteindelijk weer bij het station aan. Wat een heerlijke wandeling met fijne mensen. Het zou helemaal niet zo gek zijn om iedere maand bij dit groepje aan te sluiten als mijn agenda dat toelaat.

Er zijn wel acht verschillende wandelingen en iedere gids loopt hem op zijn eigen manier. De één loopt hem linksom, de ander rechtsom: het is nooit saai! Deze natuurwandeling vindt dus één keer per maand plaats op de donderdag die het dichtst in de buurt van de 15de van de maand ligt. Om 09.30 uur verzamelen bij het station, goede schoenen aan en een lunchpakket mee. Als je twijfelt over de exacte datum kan je altijd even kijken op de website van de Tourist info: www.uitinoldenzaal.nl. 

Wendy Eerland