Sport & Vrijetijd

Kinderen vangen enorme karpers tijdens het JeugdVISEvent bij de Stakenbeek

OLDENZAAL - De jeugd hoefde zich niet te vervelen in de laatste week van de zomervakantie. Donderdg 25 augustus kon ze vanaf half tien namelijk vissen bij de Stakenbeek. Kinderen tot veertien jaar zaten met een hengel van de Oldenzaalse Hengelsport Vereniging  aan de waterkant en vingen voornamelijk karpers en voorntjes. Voor aas, voer en gratis drinken was gezorgd, wat geen overbodige luxe was op deze zonovergoten dag.

Bijzonder leuk was het feit dat de zomerVISkaravaan van Sportvisserij Nederland de kinderen deze dag verblijdde met haar aanwezigheid. Deze karavaan bestaat uit VISmeesters en VISjuffen die in juli, augustus en september verschillende plaatsen in het land bezoeken om vistips te geven. Niet alleen leden van de Oldenzaalse visvereniging waren welkom, maar ook kinderen die nog nooit gevist hadden. Vrijwilligers van deze vereniging waren in ruime getale aanwezig om de kinderen bij te staan.

De entree was gratis en ongeveer vijftig kinderen hadden zich aangemeld. Roy Haghuis, coördinator van de jeugdcommissie en jeugdbegeleider, hield samen met zijn assistent Jan van Dijk een oogje in het zeil tijdens deze gezellige dag. “We willen de jeugd op een goede manier leren vissen,” legt Jan uit. “We vertellen ze bijvoorbeeld dat ze eerst hun handen nat moeten maken in de emmer voordat ze de vis vastpakken. En hoe je de vis veilig en goed in het water terug kan zetten. Het is heerlijk om de jeugd met een hengel aan de waterkant te zien zitten zonder dat de dierenbescherming daar problemen mee heeft. En iedereen moet na het vissen uiteraard de rommel opruimen en in een bak doen.”

De kinderen leerden ook hoe ze zelf een vissentuigje in elkaar konden fröbelen en hoe ze op verschillende targets moesten werpen. De karavaan had ook twee visdrilsimulators meegenomen, waarop je het gevecht aan kon gaan met verschillende grote vissen zoals karpers en zeelten. “Na afloop mochten de kinderen de hengel die ze aan het begin van de dag hadden gekregen mee naar huis nemen,” vertelt Roy lachend. Dat was voor veel kinderen vast een prachtige afsluiting van de dag.