Sport & Vrijetijd

Kinderen doen de Jeugd Run-Bike-Run in Borne

BORNE - De Run Bike Run Borne gaat dit jaar niet door vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Toch gingen vier meiden afgelopen vrijdag van start. Hoe zit dat?

Het begin
Zes kinderen in de leeftijd van 10 t/m 13 jaar hebben zich, via de kinderfysiotherapeuten in Borne, aangemeld voor de Jeugd Run-Bike-Run. Dat bestaat uit 0,8 km lopen, dan 6,7 km fietsen en tot slot nog 1,3 km lopen. Maarten van Bree, voorzitter van de Stichting Run Bike Run, wil graag de Bornse jeugd stimuleren om aan dit mooie evenement mee te doen. Henk Passies van Fit met Passie verzorgt de trainingen, bestaande uit hardlooptrainingen, fietstrainingen en combinatietrainingen. Van mei t/m is er op iedere vrijdagmiddag getraind om deze afstanden te bedwingen.

Afgelast
Helaas gooit corona roet in het eten. De Run-Bike-Run wordt afgelast. “Dit is een flinke teleurstelling van de kinderen, die net volop aan het trainen zijn. Na kort overleg besluiten we om toch door te gaan met de training. Er worden nu geen mooie mountainbike gehuurd. Dan maar op de eigen schoolfiets. De twee jongens kunnen niet meedoen, door andere verplichtingen”, laat voorzitter Maarten van Bree weten.

Geen wedstrijd
Op vrijdagmiddag stonden vier meiden aan de start op het Dorsetplein. Geen publiek, geen speaker, geen hekken rond het parcours, maar wel maximaal gemotiveerde meiden die deze uitdaging niet uit de weg zijn gegaan. Als Maarten van Bree een fictief startschot geeft, schieten de meiden uit de startblokken. Vanwege het verkeer niet op straat maar op de stoep.


Henk Passies: “We maken er ook geen wedstrijd van, het gaat alleen om het halen van de eindstreep, de tijd maakt niet uit. Na het hardlopen stappen we op de fiets. Vanwege een heftige regenbui schuilen we even onder een afdakje. Dan stappen we op de fiets richting Hertme. Onderweg wordt er op elkaar gewacht. De één kan gewoon wat harder fietsen dan de ander. Terug in Borne zetten we de fiets weer aan de kant. Dan moeten we het laatste stuk nog hardlopen. Dat valt niet mee, want de vermoeidheid slaat toe. Toch halen we allemaal de eindstreep op het Dorsetplein. Hier vallen de meiden elkaar in de armen van blijdschap en opluchting. We hebben het gehaald.” 

Terugblik
Mila: “Ik vond de afwisseling in de trainingen heel erg fijn. Soms hardlopen en de andere keer weer fietsen.” Thirza geeft aan dat ze voor de trainingen al goed kon fietsen, omdat ze een echte racefiets heeft, maar het hardlopen gaat nu veel beter. “Dat heeft me gemotiveerd om toch door te gaan”, zegt Thirza. Lenthe is eigenlijk wel blij dat de echte Run Bike Run niet door is gegaan. “Nu was ik niet zo gespannen.” Sidona vindt het fietsen heel erg zwaar. “Daar word ik zo moe van” zegt ze. Mila en Thirza willen volgend jaar wel weer meedoen als er een Run Bike Run is, maar Sidona en Lenthe zeker niet.

Luca kon helaas niet meedoen. Toch vindt hij de trainingen erg gezellig met de hele groep. Hij heeft wel een enorme hekel aan trainen in de hitte. Luca: “Ik zou het zeker leuk vinden om nog een keer mee te doen aan de hele wedstrijd!” Ray kon ook niet aan de start staan, omdat hij zijn verjaardag vierde. Hij houdt erg van het fietsen, maar vind het lopen maar niets. Hij zegt: “Ik weet niet of ik nog een keer mee doe.”