Sport & Vrijetijd

Kerstmarkt Geesteren brengt kerstgevoel tot leven

GEESTEREN – Met een uitgebreide braderie, een levende kerststal en zelfs een kerstcircus was Kerstmis zondagmiddag troef op de kerstmarkt in Geesteren. Duizenden bezoekers namen een kijkje op de twaalfde editie waarvoor de auto’s tot ver buiten het centrum werden geparkeerd. Vanaf de ruim honderd kramen vonden onder meer kersttruien, accessoires en warme snacks gretig aftrek. Ook de standhouders zelf waren blij met hun plek op de markt. Want omdat de organiserende AVG de huidige omvang wil handhaven was het aantal aanmeldingen groter dan het aantal beschikbare kramen.

De twaalfde editie bood voor elk wat wils. Volgens traditie reed het treintje weer tussen het centrum en Tuincentrum Heerdink. Ook de kerst-dj en de schaapsherder met haar schapenkudde zorgden voor interactie met het publiek.

 

Eén grote kerstmarkt

Voor uitbreiding is geen ruimte. Wel probeert de AVG ieder jaar een andere invulling aan het evenement te geven. “Het plein bij Erve Kampboer werd deze editie niet bij de markt aangetrokken”, vertelt Rosan Nobbenhuis van de AVG. “In plaats daarvan is er een après-ski tent voor de bibliotheek. Op deze manier creëren we één grote kerstmarkt.” De kerstmarkt in Geesteren is één van de grootste in de regio. Voor veel bezoekers is het een traditioneel uitje. “Alles wat maar met Kerstmis te maken heeft, is hier aanwezig”,  vindt Guus Blom uit Almelo. “Samen met mijn vrouw struinen we heel wat kerstmarkten af in Twente. Maar ook aan de kerstmarkt in het Duitse Nordhorn brengen we jaarlijks een bezoek. Daar is het ook gezellig maar toch heel anders. Het draait er meer om eten. Geesteren maakt het kerstplaatje completer.”

 

Midwinterhoornjongeren

In de kerk is er deze zondag een levende kerststal ingericht. Leerlingen van hogere groepen van de basisschool kruipen er in de huid van de personages. Bij de entree van de kerk wordt het publiek verwelkomd door leden van de Midwinterhoornblazers Geesteren. Jurre Lohuis (11) en Lars Hegeman (12) zijn twee van de zes jeugdleden en staan met hun midwinterhoorn in de kerk. “Zo’n drieënhalf jaar blaas ik nu”,  laat Jurre weten. “In het begin is het best moeilijk om te leren. De lipspanning en de uitademing zijn belangrijk. Je moet zo lang mogelijk uitademen om hoge tonen te spelen”,  heeft hij inmiddels geleerd. “Het is vooral heel leuk”,  vult Lars aan. “Als we ’s avonds aan het eten zijn hoor ik Jurre weleens blazen. Dan pak ik mijn midwinterhoorn en blaas terug. Het lijkt net of we samen een gesprek voeren met de instrumenten. Van vroeger uit is het ook een communicatiemiddel. Ik vind het jammer dat er maar zo weinig jongeren midwinterhoornblazen.”

 

Ultieme kerstsfeer

Ondanks de slechte weersvoorspellingen bleef het vrijwel de hele middag droog. Daar was ook het debuut van het kerstcircus bij gebaat. Kinderen vermaakten zich er de hele middag met eenwielers, het balanceren op een bal en lopen over een koord. Alles onder het toeziend oog van de kerstman. Nobbenhuis: “Wanneer je een buitenevenement houdt, ben je afhankelijk van het weer. Omdat het toch wel hard waait moesten we  de radiografische luchtballon annuleren, net als vorig jaar. Maar volgend jaar zetten we ’t gewoon weer op het programma.” Veel bezoekers die de markt voor gezien hielden, zochten de warmte op in de tent naast Zaal Kottink. Daar zorgden het jeugdorkest van muziekvereniging St. Cecilia in Geesteren en Shantykoor de Schuytenvaerders uit Tubbergen voor de muziek en de gezelligheid in een ultieme kerstsfeer.