Sport & Vrijetijd

Jubileumfestiviteit scouting De Reggegroep

HELLENDOORN-NIJVERDAL - De Reggegroep, de scoutingvereniging van Hellendoorn-Nijverdal, is opgericht door Henk ten Brinke in augustus/september 1945. Hij werd hopman van een kleine groep jongens (11-15 jaar). Als richtlijn gebruikte hij het boek ‘Verkennen voor jongens’ van Baden Powell, de oprichter van Scouting in 1907. Later kwamen daar ook meisjes bij. De Reggegroep is inmiddels uitgegroeid tot een vereniging van ruim 170 leden. Sinds 1966 zijn zij gevestigd op de huidige locatie in de blokhut ’t Lemenschoer.

Dit jaar bestaat Scouting De Reggegroep dus 75 jaar. Begin januari werd het jubileumjaar al geopend, maar door de coronamaatregelen werd een aantal activiteiten afgelast, waaronder de grote reünie. Wel kon er voor de jeugdleden een festiviteit doorgaan, georganiseerd voor het jubileum. Tegen 13.00 uur opende de voorzitter van de scouting Lia van Loo de jubileum festiviteit met een welkomstwoord, het hijsen van de vlag en de scoutinggroet.

Vervolgens werd de burgemeester welkom geheten. Mevrouw Raven feliciteerde De Reggegroep met haar 75-jarig jubileum. Zij legde de nadruk op het jong zijn van de groep, de jonge mensen die regelmatig te vinden zijn in de natuur en daar op een zorgvuldige manier mee omgaan. Een vereniging waar iedereen mee mag doen bij de verschillende facetten die de scouting biedt en er dus altijd wel wat is waar je goed in bent. Je hoort er altijd bij. Verder refereerde ze aan de plek binnen de gemeenschap die de scouting inneemt. Onder meer de rol die ze vervult bij de Herdenking op 4 mei, aansluitend het ophalen van het bevrijdingsvuur in Wageningen en het ontsteken van dat vuur in Nijverdal op Bevrijdingsdag.

Al deze momenten zijn niet meer denkbaar zonder de Reggegroep, een “club waarop gebouwd kan worden”. Verder sprak ze haar waardering uit voor het feit dat het scoutingspel voor de verschillende leeftijden wat te bieden heeft, een vereniging die mede op die wijze gezond blijft. Met betrekking tot deze dag in Corona-tijd is het mooi te zien dat er gekeken wordt naar datgene wat wel kan om daar dan creatief mee om te gaan.

Aansluitend werd het Levend Ganzenbord gespeeld. Door de coronamaatregelen werd het spel in twee sessies gespeeld. De organisatie had veel werk gemaakt van de verschillende spelletjes die tijdens het spel uitgevoerd moesten worden, waaronder het leggen van knopen, behendigheidsspelletjes, een kijkspel, raadsels, ballonscheren en memory.

Na afloop kreeg iedereen een jubileumcadeau, een trui met logo van de groep. De groepsfoto’s waren de afsluiting van de activiteit, waar met genoegen op terug gekeken wordt.