Sport & Vrijetijd

Door Jenny ter Maat

Jeugdige Rijssense timmerlui bouwen dorp van hout aan Molendijk Noord

RIJSSEN - Jeugdige Rijssense timmermannen en -vrouwen kunnen maandag 19 tot en met vrijdag 23 juli aan de slag met het bouwen van het dorp van hout. De hutten worden gebouwd op een terrein op de hoek Molendijk Noord en Celsiusstraat

Vorig jaar ging, in verband met corona, het houtdorp niet door. Dit jaar wel, zij het met een paar aanpassingen. “Dit jaar kan er alleen online ingeschreven worden en dat is voor het eerst”, vertelt Jan Bikker, één van de vrijwilligers. Bikker draait al ruim twintig jaar mee, als bestuurslid en de laatste zes jaar als penningmeester. In het jaar dat zijn oudste zoon zes was, en voor het eerst mee mocht timmeren, kwam Bikker in contact met de organisatie rond het houtdorp. “Die online verkoop ging als een malle, na anderhalve week moesten we al besluiten om de online verkoop dicht te doen, want toen zaten we al op het maximale aantal.”

Dat maximale aantal is dit jaar ‘maar’ 450 kinderen. “Er waren jaren dat er 600 waren”, zegt Bikker. “600 kinderen en 20 vrijwilligers en er gebeurde nooit iets.” Inmiddels zijn de regels aangescherpt en wordt gekeken naar het aantal vierkante meters in relatie tot het aantal kinderen, en het aantal kinderen in relatie tot het aantal vrijwilligers en EHBO’ers. “We zitten nu op ruim 40 vrijwilligers en vaak komen daar nog ouders bij, die toezeggen dat ze wel een dagdeel willen assisteren.”

Zonder polsbandje kan men niet meedoen. Deelnemers kunnen hun bandje ophalen op zaterdag 17 juli en maandag 19 juli, op het houtdorpterrein. Het afhalen gaat op alfabetische volgorde en in tijdsblokken. De deelnemers krijgen met het polsbandje een leuke attentie mee.

Geen bezoekavond
Het programma is rond. Maandag 19 juli komen de deelnemers van 08.30 tot 12.00 en van 13.30 tot 15.30 uur. Dinsdag, woensdag en donderdag zijn de timmerlieden welkom van 09.00 tot 14.30 uur. Burgemeester Arco Hofland neemt dinsdag een kijkje, woensdag worden er broodjes gebakken, woensdagavond is er dit jaar geen kijkavond voor de ouders! “Door de maatregelen rond corona is dat voor ons niet te organiseren, we kunnen geen doorlooplocatie gaan maken of met testen werken. Wat we wel gaan doen is een soort van liveblog maken, filmpjes laten zien; we hopen de ouders hierdoor een inkijkje te kunnen geven. Dit wordt nog gecommuniceerd via Facebook en de website.”

Wie wil blijven slapen kan donderdagavond om 19.30 uur terugkomen. “We hebben dan een leuk avondprogramma voor de jeugd, het wordt een verrassende avond”, geeft Bikker aan.
Lang opblijven die avond wordt moeilijk, want de deelnemers moeten vrijdagmorgen vroeg het bed uit en voor 07.00 uur opgehaald worden.
“Die vrijdag moet alles afgebroken en opgeruimd worden. Het terrein moet in de oude staat teruggebracht worden. Daar hebben we die hele dag wel voor nodig”, aldus Bikker. “Een groot deel van de vrijwilligers gaat zaterdag met vakantie.” Lachend: “Dat is ook broodnodig na zo’n week.”

Unesco immaterieel erfgoed
De houtdorpvrijwilligers zijn zeer betrokken bij het evenement; de meesten nemen er een week voor vrij. Ook vooraf zijn vrijwilligers er bijna dagelijks mee bezig.
Het houtdorp, behorend tot het Unesco immaterieel erfgoed, zou niet kunnen draaien zonder de medewerking van de gemeente en de bijdragen, in natura of financieel, van vele bedrijven.

Bikker verheugt zich op het houtdorp. “Het is superleuk om te doen, mooi om te zien hoe de kinderen zich vermaken. Houtdorp Rijssen wordt ook een warm hart toegedragen. Rijssen is een bouwstad, bouwbedrijven sponsoren ook, en als uit dat houtdorp later een paar goede timmerlieden uit voortkomen, zijn ze hartstikke blij.”