Sport & Vrijetijd

Jennette Jansen gaat voor goud in Tokio

WESTERHAAR / TOKIO – Dinsdag 24 augustus begonnen de Paralympische Zomerspelen in Tokio. Eén van de Nederlandse atleten is Jennette Jansen uit Westerhaar. Ze vloog afgelopen weekeinde naar Japan en op dinsdag 31 augustus [tijdrit weg] en woensdag 1 september [wegwedstrijd] neemt ze deel aan het onderdeel handbiken. Waarna ze op 3 september weer thuis hoopt te zijn. En Jennette Jansen is duidelijk over wat haar doel is: “Ik ga voor goud!”

Zevende deelname
Het worden de zevende Paralympische Zomerspelen waar Jennette Jansen aan deelneemt. Eerder schitterde ze in Seoul [1988] en Barcelona [1992] op het onderdeel wheelen, waar ze drie keer goud [Seoul] en twee keer zilver en één keer brons [Barcelona] veroverde. Ook was Jansen op de Paralympische Zomerspelen van Atlanta [1996], Sydney [2000] en Athene [2004] actief in het rolstoelbasketbal, wat haar in Atlanta een zilveren medaille opleverde. In Rio de Janeiro [2016] nam ze, net als nu in Tokio, deel aan het handbiken. In Rio de Janeiro veroverde ze in de wegwedstrijd de bronzen medaille. Acht medailles in drie verschillende disciplines, een prestatie om trots op te zijn!

Kansen
Hoewel Jennette Jansen duidelijk is voor wat betreft haar doelstelling, is ze ook realistisch. Ze zegt over haar kansen op twee gouden medailles: “Ik denk dat mijn kansen op een gouden medaille het grootst zijn tijdens de wegwedstrijd. Bij de tijdrit is het veel meer koffiedik kijken. Dat komt omdat er meerdere klassen worden samengevoegd tijdens de Paralympische Zomerspelen, dus ik heb te maken met nieuwe concurrenten die ik nog niet goed ken. Daarnaast heb ik mijn concurrenten sowieso amper aan het werk gezien door de coronacrisis, dus het is echt afwachten op welk niveau iedereen is.”

Voorbereiding
Om zelf op topniveau te zijn heeft Jennette Jansen niets aan het toeval overgelaten. Ze zegt hierover: “De laatste week voordat ik naar Tokio ging stond ik elke dag om 4.30 uur op. Afgelopen zondag ben ik zelfs om 3.30 opgestaan. Dit om in het ‘Tokio-ritme’ te komen. Niet erg, want we moesten ook elke ochtend PCR- en bloedtesten doen in verband met het coronavirus. Dat maakte wel dat ik de laatste week wat later kon eten en trainen dan normaal, maar dat is allemaal wel goed gelukt. Verder heb ik de afgelopen twee weken bij Textielreiniging Het Springendal in Vroomshoop naast de drogers op de rollen getraind. Dit om aan de warmte in Tokio te wennen. Dat lukte prima omdat je indoor natuurlijk ook nog eens geen rijwind hebt. Kortom; ik ben er klaar voor!”