Sport & Vrijetijd

Jasmijn (14) droomt van een carrière als professioneel danseres

NIJVERDAL – Jasmijn Eertink weet wat ze wil. Ze wil op het podium staan en aan het publiek laten zien wat ze kan. En ze werkt er heel hard aan om haar droom werkelijkheid te laten worden. Ze zit op een topsportschool, het Centre for Sports & Education (CSE) in Zwolle. Voortgezet onderwijs met grote aandacht voor de specifieke talenten van de leerlingen. Jasmijn volgt daar de dansopleiding.

Dansen is haar lust en haar leven. En ze is super,super lenig. Al jong, als 4 of 5 jarige, begon ze met ballet bij de Kaliber Kunstenschool in Nijverdal. “Dat wilde ik zelf heel graag. Maar na een paar jaar vond ik het niveau te laag.  Ik wilde graag meer en ben toen naar de balletschool in Rijssen gegaan.” 

Na de basisschool ging Jasmijn op haar twaalfde naar het voortgezet onderwijs in Zwolle. Daar trainde ze onder begeleiding drie ochtenden per week en dat verandert na de vakantie in vier. “In Zwolle doe ik alle dansstijlen, ballet, hiphop, modern en jazz. Modern vind ik het mooiste.” Thuis oefent ze in een eigen klein danszaaltje en de afgelopen tijd op het podium in ZINiN. Daar vonden door corona geen voorstellingen plaats en Jasmijn kon daarvan profiteren. In Zwolle op het CSE leren de scholieren zowel dansen in een team als solo. In het team zitten tien gezellige meiden. 

Podiumdier
Maar solo vind Jasmijn echt geweldig. Het afgelopen halfjaar heeft ze online vijf solovoorstellingen gedanst. Ze legt uit hoe ze dat doet: “Dan zoek ik eerst zelf muziek uit die ik leuk vind. Ik ga goed luisteren en bedenk dan lijnen en pasjes erbij. In de meivakantie heb ik elke dag geoefend voor het Nationaal Kampioenschap. Mijn moeder heeft de filmpjes gemaakt. De prijsuitreiking met de jury was live. De jury vond dat er mooie lijnen in mijn dans zaten en goede dynamiek. En mijn techniek was goed. Maar ik moet letten op netheid. Zelf vind ik dat ik nog beter moet stretchen, meer splits en spagaten maken.” Jasmijn is een echt 'podiumdier' en van zenuwen heeft ze geen last. Als professioneel dansers op het podium staan lijkt haar heel cool.

Auditie bij het Nationaal Ballet
De Nijverdalse deed als tienjarige al auditie bij het Nationaal Ballet. Ze kwam tot de laatste ronde maar viel af omdat ze ook op turnen, acro bij Fysion, en aqua zat. Regelmatig was haar naam in de krant te vinden als deelnemer van Fysion bij landelijke acrogym kampioenschappen. Verder houdt ze ook van acteren en is ingeschreven bij verschillende castingbureaus. “Ik heb pas gefigureerd in een film. Maar daar mag ik nog niets over vertellen.” Het is zeer waarschijnlijk dat Nijverdal nog wel veel meer van Jasmijn Eertink zal gaan horen.