Sport & Vrijetijd

IJspret op de ijsbaan Bous – Mös

ALBERGEN - Eindelijk was het zover voor de schaatsliefhebbers, ze konden de schaatsen onder binden nadat ze lange tijd hadden uitgekeken naar dit moment. Afgelopen vrijdag ging de poort open van de ijsbaan Bous – Mös in Albergen onder prachtige weersomstandigheden. Het heeft de ijsclub heel wat hoofdbrekens en voorbereiding gekost om in Corona tijd de ijsbaan te openen. Volgens voorzitter Milko Wissink zijn ze in oktober al begonnen om alles volgens protocol rond te zetten : “ Onze secretaris Rick oude Avenhuis heeft er uren aan gewerkt om aan alle voorschriften te voldoen. Zo zijn er speciale regels van de KNSB en NOC*NSF waar we ons aan moesten houden en vervolgens moet de gemeente haar goedkeuring nog geven .”

Groen licht.

Ruim twee weken geleden kwam er een akkoord van de gemeente en konden ze de zaken voorbereiden. De leden hebben allemaal een mail gehad met de instructies. Ze konden zich aanmelden via de site en een tijdsblok reserveren. Binnen elk tijdsblok kon er dan een uur geschaatst worden en tussen elk tijdsblok zat een half uur om de groepen van elkaar te scheiden. Milko Wissink zegt hierover: “ We moesten het goed reguleren, normaal hebben we twee banen in gebruik maar nu zijn het er vier om voldoende onderlinge afstand te bewaren. In elk tijdsblok kunnen dan 100 mensen op het ijs die zich nogmaals moeten registreren bij de ingang. In twee dagen tijd was alles compleet uitverkocht. ’s Avonds gaan we op tijd sluiten om de baan te kunnen prepareren voor de volgende dag, dit in verband met de avondklok. Ook kunnen de schaatsers geen gebruik maken van de kantine.”

Sneeuw.

Afhankelijk waren de omstandigheden niet zo best omdat er een laagje sneeuw op het ijs lag. Dinsdagavond was het voor de bestuursleden en de vele vrijwilligers mogelijk om te beginnen de sneeuw van de baan te schuiven en vervolgens werd er woensdag en donderdag een dun laagje water op het ijs gepompt zodat het ijs kon aangroeien onder goede omstandigheden. Het heeft de organisatie veel extra werk gekost maar dat hebben ze er graag voor over: “ Er was veel goodwill van diverse mensen, zo kwam de buurman ons helpen met de trekker toen we met een machine vast zaten in de sneeuw. Als je nu alle blije gezichten van de schaatsliefhebbers ziet dan weet je waarvoor je het doet.”

Foto’s: Ben Haarhuis.

Uw reactie