Sport & Vrijetijd

Honderd jaar korfbal in Borne bij B.K.C. Groen Zwart

BORNE - Op 29 januari 1921 werd de Bornse Korfbal Club Groen Zwart opgericht. Honderd jaar korfbal in Borne, voor de club, maar ook voor Borne een bijzondere mijlpaal.

Korfbal, op gemengd dubbel bij tennis en frisbee na, de enige gemengde teamsport ter wereld, werd populair aan het begin van de vorige eeuw. Van een recreatiesport in parken en weilanden, uitgegroeid tot een sport voor recreanten en fanatieke semi-professionals. Bij Groen Zwart in Borne zijn er in de loop der jaren meerdere promoties gevierd, maar ook degradeerde het vlaggenschip van de vereniging naar lagere klassen.

Wedstrijdkorfbal
Op dit moment spelen we breedtekorfbal met ons 1e team, maar de ambitie is om volgend seizoen weer van start te gaan met een team in het wedstrijdkorfbal. Groen Zwart heeft de afgelopen jaren moeilijke tijden doorgemaakt. Van een stabiele 2e klasse korfbalvereniging, met uitschieters naar de 1e klasse, zag men de belangstelling voor korfbal in Borne afnemen. Het sportaanbod in Borne is zo divers dat veel verenigingen leden aan zich willen binden. Dat is op zich natuurlijk een mooi gegeven binnen een betrekkelijk kleine gemeente als Borne, maar kan ook de doodsteek zijn voor kleine verenigingen met weinig vrijwilligers. Tel daarbij de populariteit van bijvoorbeeld het damesvoetbal, en de mooie successen van de plaatselijke handbal- en volleybalvereniging in de betreffende ere-divisies bij, dan moet je als korfbalvereniging nog beter je best doen om je leden te behouden.  

In standhouden jeugdafdeling
Een aantal jaren geleden hebben de leden van Groen Zwart besloten dat de nadruk moest komen te liggen op het in standhouden van onze jeugdafdeling. Een gezonde opbouw in de jeugd is ook de basis voor een gezonde seniorenafdeling. Op dit moment hebben we teams in bijna alle jeugdafdelingen, en bij de senioren hebben we momenteel in de reguliere weekendcompetitie en in de midweekcompetitie een team vertegenwoordigd. Helaas, door de Coronamaatregelen, zijn alle competities stilgelegd, en kunnen we ons pas weer gaan meten met tegenstanders uit de regio zodra we het virus met elkaar onder controle hebben. De veldcompetitie, verdeeld over twee periodes en gescheiden door een volledige zaalcompetitie, spelen we op onze eigen accommodatie a/d Azelosestraat (tegenover de carpoolplaats) en in de Sporthal ‘t Wooldrik. Groen Zwart beschikt sinds 1978 officieel, na meerdere omzwervingen in Borne, over een eigen accommodatie met een clubhuis en kunstgrasvelden.

Viering
100 jaar korfbal in Borne moet natuurlijk gevierd worden. In 2019 is binnen de vereniging een start gemaakt met de organisatie van het bijzondere jubileum. Door de komst van het ongrijpbare virus, kwam ook de onzekerheid over het doorgaan van de geplande activiteiten. Vorig jaar al, besloot de jubileumcommissie van Groen Zwart, om de festiviteiten door te schuiven naar de 2e helft van 2021. Afgelopen week heeft de commissie, in overleg met het bestuur van de jubilerende club, besloten om alle geplande activiteiten, feesten en recepties door te schuiven naar 2022. “Feesten op anderhalve meter hoort niet bij onze club”, aldus de jubileumcommissie.