Sport & Vrijetijd

Hilliane Leupen: “Met een stripverhaal kun je veel meer”

Hilliane Leupen volgt opleiding tot striptekenaar; geen alledaags beroep

NIJVERDAL - Het stripblad Donald Duck is heel populair bij de jeugd. Wie kent niet Donald, Katrien, Gijs Geluk, oom Dagobert, de neefjes Kwik, Kwek en Kwak en Duckstad?  Maar niet alleen jeugd leest het stripblad. Kijk maar eens op Marktplaats naar het aanbod. Ook exemplaren van de stripboeken Suske en Wiske en Kuifje zijn in de meeste gezinnen wel aanwezig. En Tom Poes en Ollie B. Bommel van Marten Toonder zijn voor de meeste mensen geen onbekenden.

“Ze zijn allemaal leuk, maar met een stripverhaal kun je veel meer”, legt Hillianne Leupen uit. Ze wijst op het stripboek 'Het allerkleinste' over moleculen en atomen, een productie waarin een vriend van de opleiding samenwerkte met wetenschapper Robert Dijkgraaf. De oud-Nijverdalse is bezig met het laatste jaar van de opleiding 'Comic Design' in Zwolle. Daar heeft ze ook een werkatelier, sinds ze door corona bij ArtEZ daarvoor niet meer terecht kan. Voor het afstuderen moet ze een 'meesterproef', een beeldverhaal van 24 pagina's maken. “Dat is echt wel intensief en ik houd niet van deadlines”, zegt ze nadenkend.

Vierjarige hbo-opleiding
Bij de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ in Zwolle wordt een vierjarige hbo-opleiding 'Comic Design' ofwel striptekenaar gegeven. Op de site staat info hierover. Het is de enige opleiding voor dit beroep in Nederland. Ongeveer tien studenten beginnen jaarlijks aan deze studie. Hillianne vertelt dat ze zodra ze een potlood vast kon houden, al zat te tekenen. Aan het eind van de basisschool Prinses Margriet, nu de Meander, had ze al besloten dat ze later striptekenaar wilde worden. Maar eerst ging ze nog naar de gymnasiumafdeling van scholengemeenschap Het Noordik in Almelo.

Fantasie
Na haar eindexamen begon ze in Zwolle eerst met 'grafisch ontwerpen'. “Dat wat toch niet wat ik verwacht had, maar ik moest een jaar wachten voor ik aan de opleiding striptekenen kon beginnen. Voor striptekenen moet je niet alleen goed kunnen tekenen, je moet ook fantasie hebben, iets te zeggen hebben en een verhaal met een plot willen vertellen. Dat is allemaal belangrijk. Bovenal moet je gedreven zijn, echt een passie hebben voor waar je mee bezig bent.” De opleiding is breed: filosofie, kunstgeschiedenis en modeltekenen zijn belangrijke vakken. Als striptekenaar/illustrator kun je zowel in een collectief of als zzp’er aan de slag. “Ook is het noodzakelijk om een goed netwerk op te bouwen. Daarvoor leg je op de opleiding contacten, zowel via de docenten als met je medestudenten.”

Steeds visueler
De maatschappij is door het gebruik van filmpjes op de sociale media als Facebook, YouTube en Instagram steeds visueler ingesteld. Er bestaat tegenwoordig dan ook meer belangstelling voor het beeldverhaal, de graphic novel. “Of story telling”, zoals de tekenares zegt.  Het boek van Charlie Mackesy 'De jongen, de mol, de vos en het paard' staat al tijdenlang op de bestsellerslijst. Hillianne heeft haar portfolio meegenomen en laat zien wat ze intussen allemaal al gemaakt heeft. Heel diverse opdrachten in verschillende technieken. Kleur en zwart/wit. Potlood, inkt, verf... Grappige, lieve en serieuze onderwerpen. Een klein boekje zonder tekst 'Tietel'. Een grote prent van een doorkijkje in een Zwolse straat. Door middel van een stripverhaaltje vond ze haar stagebegeleider. Daaruit volgde haar productie 'Alleen voor jou'. En voor wie belangstelling heeft, een groot deel van haar werk staat op Instagram. Zeer de moeite waard om daar eens te kijken.