Sport & Vrijetijd

Handbiker Mark Mekenkamp wederom Nederlands kampioen tijdrijden

SAASVELD - Voor het vierde jaar op rij is Mark Mekenkamp Nederlands kampioen tijdrijden geworden in de klasse MH3. Donderdag 1 september tijdens het NK Paracycling op het terrein van de Bernardkazerne in Amersfoort werd hij overtuigend eerste. Mekenkamp legde de 20 kilometer af met een gemiddelde van ruim 40 km per uur. Hij finishte met 45 seconden voorsprong op de nummer twee.

“Ik ben blij dat ik heb kunnen starten. Sinds een paar weken kan ik weer voluit trainen. De maanden daarvoor heb ik fysieke ongemakken gehad, waardoor ik onder andere ook het WK in Canada heb gemist”, aldus Mekenkamp.

Hij is al een aantal jaren rijder in de Nederlandse selectie van de KNWU en vertegenwoordigt Nederland op de grote internationale paracyclingtoernooien. Door een tweede plek op de wereldbeker in Oostende eerder dit jaar, heeft hij de A-status gekregen als topsporter.

Bijna twaalf jaar geleden liep Mekenkamp een dwarslaesie op tijdens het motorrijden. Vanaf de onderkant van zijn borstbeen is hij volledig verlamd. Na een korte revalidatie pakte hij de draad weer op. Hij probeerde diverse sporten, maar handbiken beviel hem het beste.