Sport & Vrijetijd

‘Gymclub Kerkeres’ al 50 jaar sporten, maar ook gezelligheid

DENEKAMP - De ‘Heren Gymclub Kerkeres’ viert deze week zonder veel ophef haar 50-jarig bestaan. Het is een clubje van zo’n 15  mannen van ongeveer zestig tot tachtig jaar oud, dat wekelijks een uurtje aan het sporten is in de Sportzaal De Veldkamp. Inderdaad ‘aan het sporten’, want je kunt het, ondanks de naam, nou niet echt  ‘gymmen’ noemen wat de heren doen. Hun favoriete bezigheid is een partijtje volleybal en/of voetbal, maar dan wel met volle inzet en een uur lang. Het begon al ruim vijftig jaar geleden allicht wel als een clubje van hoofdzakelijk Denekamper mannen die ter verbetering of het op peil houden van de conditie allerlei gymnastische oefeningen uitvoerden. Dat gebeurde tussen 1969 en 1971 in de gymzaal bij de Mariaschool in Beuningen. 

Toen echter in 1971 een nieuwe sportzaal in De Kerkeres werd geopend kwam de ‘buurman’ daarvan en lid van dat gymclubje, Albert Hampsink met een initiatief: ‘Ik had zelf nooit gesport, maar toen die nieuwe sportzaal naast mijn woning aan de Meester Mulderstraat werd geopend stelde ik voor daar heen te gaan en er dan een vast clubje van te maken. Er waren toen nog weinig huurders dus ruimte genoeg. Op mijn voorstel reageerden al snel 28 mannen en dat leidde tot de oprichting in 1971 van de Heren Gymclub Kerkeres. Jan Vastert, toen gymleraar aan de Ulo, werd onze gymleraar en in dat wekelijkse uurtje gebruikte hij daarbij alle (gymnastiek-) toestellen in de zaal. We waren geen echte vereniging met een bestuur en dergelijke , maar wel een al snel heel vaste club! Als leden van de groep betaalden we maandelijks onze contributie. Eerst contant, later  via de bank. Ook al was ik geen boekhouder ik zorgde steeds voor een jaarverslag over de uitgaven!’ Die betroffen en betreffen nog altijd natuurlijk de zaalhuur, maar eveneens de hapjes en drankjes en de presentjes die de leden krijgen als ze ziek zijn en tijdens de coronaperiode, waarin niet gesport kon worden, kreeg iedereen een sinterklaascadeautje. Om in die ‘sportloze’ periode toch contact met elkaar te onderhouden werd in kleine groepjes een uurtje buiten gelopen. Ondanks het afhaken van oudere, zieke of overleden leden en de komst van  nieuwe leden is  Gymclub Kerkeres nog altijd een hechte vriendenclub zo constateert de daarover verheugde Albert Hampsink.  Een conclusie die nadrukkelijk wordt gedeeld door de andere leden en dan met een ‘dank je wel’ richting de inmiddels al tachtig jarige oprichter Albert Hampsink. Hij is ook het oudste lid van de club, maar het leeftijdsverschil met bijvoorbeeld het jongste lid, Jos Lukens (59) is niet merkbaar als we even binnenstappen op de ‘jubileum-sportavond’, vorige week woensdag. Geen feest na afloop in de kleedkamer, maar natuurlijk , nog na transpirerend, wel een drankje en een hapje om het opmerkelijke jubileum te vieren. 

’Gymclub’ Kerkeres , maar ook aan de wieg van het recreatieve zaalvoetbal…

Tot de wat verder weg liggende historie behoort ook het volgende.  Gymclub Kerkeres was namelijk ook één van de eerste recreatieve zaalvoetbalclubs van Denekamp. Na de opening van de sportzaal in de Kerkeres speelden leden ervan soms op de zondagmorgen ook nog een partijtje zaalvoetbal (met als doel twee gekantelde gymbanken). Dat was dan eerst vooral tegen een voetbalclubje van de trimclub van de Brandweer Denekamp die ook gebruik maakte van de sportzaal naast de school, toen nog Paus Johannesschool. Daarvan was ondergetekende, eveneens bevoegd gymleraar, de leider. ‘Sweet memories’ dus ook van onze kant bij dit jubileum van de Gymclub Kerkeres. Uit die trimclub van de Brandweer ontstond al snel het zaalvoetbalclubje, dat onder de naam  Altied Meu daarna vele jaren, net als het zondagmorgen voetbalclubje van de Gymclub Kerkeres, heeft mee gedaan aan de recreatiecompetitie die eerst in de Sporthal in Deurningen. In 1982 werd die overgeheveld naar de toen geopende Sporthal Dorper Esch. Kerkeres en Altied Meu waren in feite destijds de eerste recreatieve zaalvoetbalclubjes. Allemaal zo lang geleden, dat de meeste leden van de huidige ‘gymclub’ daar mogelijk nauwelijks iets van weten. Albert Hampsink uiteraard nog wel. Daarom hier nog even deze toevoeging van onze kant, want ze behoort immers tot de historie van ‘zijn’ Gymclub Kerkeres. Een halve eeuw sportief genoegen, dat is het geweest en dat moet het nog lang blijven, aldus de heren. Natuurlijk zullen door leeftijd en ‘aanverwante omstandigheden’ leden afhaken. Gehoopt wordt echter daar er toch ook ‘aanwas’ blijft komen voor dit zeer gezellige en sportieve uurtje per week. 

Tot slot nog even dit:

De organisatie van deze later erg  populaire competitie van recreatieve zaalvoetbalclubjes, waaraan midden jaren tachtig zo’n 60 (!) recreatieve voetbalclubjes deelnamen, was eerst in handen van Henk Willemsen en daarna tientallen jaren in die van Willem Velthuis, tot 2017 uitbater van het Dorper Esch-restaurant en organisator van talloze verdere sportactiviteiten .

Tekst/foto: PBJ