Sport & Vrijetijd

Gerard Westenbroek fluit 11 september zijn laatste wedstrijd als KNVB-scheidsrechter

NIJVERDAL – Zaterdagmiddag 11 september om 15.00 uur wordt de wedstrijd damesvoetbal VV Hellendoorn - De Zweef gespeeld op sportpark De Voordam. Een plaatselijke derby, op zich een gewone wedstrijd. Maar...er is wel degelijk iets bijzonders: het is de laatste wedstrijd die Gerard Westenbroek (78) voor de KNVB fluit na een carrière van 54 jaar. Meer dan halve eeuw heeft hij zich ingezet om voetbalwedstrijden in goede banen te leiden. Het was de bedoeling om de afscheidswedstrijd al op 5 december 2020 te fluiten. De coronapandemie maakte dat onmogelijk.

De geboren Fries begon in 1967 als scheidsrechter na een cursus in Heerenveen. Westenbroek werd scheidsrechter nadat hij als voetballer twee keer zijn linkerbeen brak. Hij floot in de Friese Voetbal Bond. Daarna promoveerde hij naar de KNVB. In 1970 verhuisde hij naar Nijverdal en kwam bij SNO (Scheidsrechtersvereniging Nijverdal en Omstreken). Binnen SNO heeft hij talloze functies bekleed; voorzitter, secretaris, bestuurslid, lid van de technische commissie, voetbalcommissie, trimloopcommissie, viscommissie. Hij onderhield contacten met de media en was actief in de sponsoring: “Mede daardoor is SNO een financieel gezonde vereniging. “Ook gaf hij lange tijd scheidsrechterstraining voor de KNVB en organiseerde hij het NK-voetbal voor scheidsrechters. Voor al zijn activiteiten ontving hij in 2009 een Koninklijke Onderscheiding. 

Puttend uit zijn herinnerring haalt hij wat grappige voorvallen naar boven: “Nog in Friesland werden er wedstrijden gespeeld naast het IJsselmeer. Regelmatig ging de wedstrijdbal het water in moest hij met lieslaarzen aan uit het water gehaald worden. Zulke dingen vergeet je nooit. Ook niet dat je je bij een club in de voorkamer van een familie moest verkleden en er na afloop een wasteiltje en een bord soep klaar stond. En tijdens de oliecrisis ben ik een keer met een paard en wagen van een station opgehaald.”

De scheidsrechter ging vroeger altijd met het openbaar vervoer naar de wedstrijden die hij moest fluiten. Dat betekende wel dat hij dan op zondag een tijdlang niet thuis was. “Maar mijn vrouw gunde mij dat!” Ook is hij een keer door enkele teleurgestelde dames (supporters van de verliezende club) met een paraplu geslagen. Westenbroek nuchter: “Gelukkig was ik toen al vlakbij bij de kleedkamer.” In de woonkamer hangt nog een heel bijzonder wandbord, twee voetballers met een scheidsrechter op de grond. Een aandenken aan een gecompliceerde beenbreuk, opgelopen tijdens een wedstrijd in Nijmegen waardoor hij in het ziekenhuis belandde en langdurig uit de running was. Ook weet hij nog goed hoe een keer een speelster door de kou bevangen raakte. “Het was toen ontzettend koud met een harde wind dwars over het veld.”

De laatste vijf jaar heeft Westenbroek alleen nog dameswedstrijden gefloten. Hij doet dat met heel veel plezier omdat de sfeer daar veel gemoedelijker is. 11 september de laatste officiële voor de KNVB. Maar door verschillende clubs is hij al benaderd, hij zal heus nog wel een keer op het voetbalveld te zien zijn.