Sport & Vrijetijd

Gerard Althoff loopt avontuurlijke sponsortocht voor KWF

NIJVERDAL – Nog even en dan begint Althoff (76) aan zijn tocht voor het KWF. Zaterdag 26 juni wordt hij feestelijk uitgezwaaid bij sportschool Anytime Fitness. Burgemeester Anneke Raven geeft om 10.00 uur het startschot. “We zorgen vanaf 9.30 uur voor koffie met wat lekkers”, zegt zijn begeleider Dennis Huits. “Hij heeft me goede adviezen gegeven voor de tocht. En ik ben ook 11kilo kwijt, dat loopt beter”, lacht Althoff. Ook zijn lieve vrouw Mia gaat Gerard uitzwaaien; zij staat volledig achter het plan van haar man. Hij weet al dat er tot Luttenberg een aantal 'meelopers' zullen zijn. Per dag wil hij 20 tot 25 kilometer afleggen: “Ik loop niet zo snel.”

De eerste slaapplaats is Heino. De eerste provinciehoofdstad wordt Zwolle. De lange-afstandswandelaar wil in elke hoofdstad de handtekening van de burgemeester op z'n shirt proberen te krijgen. Die van de burgemeester van Hellendoorn is hem al toegezegd. Hij start in het shirt van de Alpe d'HuZes. Een dik jaar geleden zou de gedreven Nijverdaller daar naartoe lopen. Door corona ging dat niet door. Het bedrag van het sponsorgeld (2500 euro, veel donaties uit de gemeente) had hij al ruimschoots binnen en daar wilde hij toch een prestatie tegenoverstellen. Maar Alpe d'HuZes en het KWF zijn twee verschillende stichtingen, daar kwam onze wandelaar pas onlangs achter: “Alp d'HuZes maakt het bedrag wel over naar het KWF, maar nu loop ik verder in een shirt van het KWF met het logo www.opgevenisgeenoptie.nl Daar gaat het geld van deze tocht naar toe.” Op de rug van het shirt staat z'n route. Op de wandelkar die Gerard meeneemt met spullen voor onderweg staat een QR-code voor donaties. Althoff hoopt vurig dat als hij midden september na zo'n 1400 kilometer weer thuiskomt, hij zeker nog eens 2500 euro aan het KWF kan doneren.

Voor de afstand is Gerard Althoff niet bang; hij traint met de Wandelsport Vereniging Haarle. Al eerder heeft hij een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella gelopen. Daarover vertelt hij: “Dat was echt een spirituele tocht. Die liep ik voor mezelf. En onderweg heb ik veel meegemaakt. Ook diep inzicht gekregen. Nu hoop ik ook veel mensen te ontmoeten, maar onder het lopen zal ik denken aan de mensen uit m'n naaste omgeving die gestorven zijn aan kanker. M'n broers en zussen, m'n goede buren en vooral m'n dierbare vriend Jos. We hielpen elkaar altijd. Beertje Jos, naar hem genoemd, gaat mee als mascotte. Ja, als het onderweg tot echt persoonlijke gesprekken komt, zal er best wel gehuild gaan worden.”

Rondje Nederland
Na Zwolle volgen Assen, Groningen, Leeuwarden, dan door de polders naar Lelystad, Haarlem, Den Haag, een lus naar Utrecht, Middelburg, Den Bosch, Maastricht en via Arnhem weer naar Nijverdal. De route, die op de tablet staat, heeft hij samengesteld met wandelvriend André Broekhof. De etappes hebben verschillende kleuren. Ergens onderweg komt er een fotograaf van het KWF opnames maken. Daar wordt op de site aandacht besteed aan de tocht. Gerard verwacht onderweg tachtig slaapplaatsen nodig te hebben. “Gezien mijn leeftijd wil ik wel graag een echt bed. Een tentje heb ik overwogen, maar dat wordt het, denk ik, niet. Slaapplaatsen regelen is best lastig, dat kan ik pas een paar dagen van tevoren. Je weet immers nooit wat er onderweg gebeurt. Je kunt van alles meemaken. Ik probeer B&B's en adressen van Vrienden op de fiets. De tocht gaat me zelf ongeveer 6000 euro kosten. Dat heb ik graag over voor dit doel. Ik ben blij dat ik dit kan doen.”

Althoff loopt met een wandelkar omdat een rugzak vanwege rugproblemen geen optie is. Het is een stoere kar met antilekbanden en trommelremmen. “Ik wil wel goede spullen voor onderweg, zoals lichtgewicht regenkleding. Ook neem ik een dagboek mee waarin ik al mijn belevenissen opschrijf. Als je loopt, is het steeds weer een verrassing wie en wat je tegenkomt... Iedereen mag natuurlijk een stuk meelopen. Er zijn al mensen die hebben gedoneerd en een etappe mee gaan lopen. In Brabant lopen pelgrims, die ik ken van de tocht naar Santiago de Compostella mee. “Wie wil steunen, kan dat via de site
www.opgevenisgeenoptie.nl of met een tikkie. “En”, zegt Althoff “nog een tip. Wie het KWF steunt, kan dat aftrekken van de belasting.”