Sport & Vrijetijd

Genieten tijdens oud hollandse taferelen op het ijs in de gemeente Tubbergen

TUBBERGEN - Het winterweer van de eerste dagen toen Koning  Winter zijn intrede had gedaan leverde al veel mooie plaatjes op. Velen gingen een wandeling maken met of zonder slee. Na de eerste sneeuwdagen volgden prachtige beelden van het schaatsen in stralende zon. In de gemeente Tubbergen genoten vooral de kinderen op de bevroren waterplassen in de woonwijk. Maar buiten om de ijsbaan werden ook op andere plekken geschaatst. Wat soms een nat pak opleverde. 

Koude nachten, frisse ochtenden, prachtig gekleurde luchten, mooi zonnetje is het deze dagen. Elke nacht dat het vriest, neemt het schaatsvirus toe. Zo heerlijk om dan eindelijk weer op de schaats te staan. Rode wangen, loopneuzen en diep ondergedoken in je sjaal genieten van het schaatsen of op de slee. Waar natuurijsbanen in en de omgeving van gemeente Tubbergen donderdag nog gesloten waren, was er schaatspret op het ijs van De Koele in Langeveen. Valentijn en Twan hadden donderdagmorgen een half uurtje buiten een winteractiviteit naar eigen keuze van school. Wat is er dan mooier dan de schaatsen aandoen, en een aantal rondjes op het bevroren water te schaatsen. De jongens hadden alle ruimte, want verder was niemand te bekennen op het ijs. In de loop van de middag was het wel anders, toen waren er meerdere schaatsliefhebbers op het ijs. In de avonduren gingen de lampen aan bij De Koele om zo nog langer te genieten van het schaatsen en het sleetje rijden door de sneeuw. In enkele kerndorpen van de gemeente Tubbergen, waren ijsbanen ontstaan van de hevige en langdurige regenval, voordat Koning Winter kwam. De kinderen vonden het geweldig dat aan de rand van het dorp een ijsbaantje was ontstaan. Mooier kan het bijna niet. Vanaf straat stap je direct op de schaats. Ideaal toch?! Krijg je het koud? Thuis opwarmen is zo gedaan. Lekker met wat drinken en een versnapering bij de kachel en dan terug naar het ijs. Lange leve Koning Winter! In Tubbergen hadden ze de kinderijsbaan, afgezet met vlaggetjes, en rondom borden geplaatst. Op deze borden waren te lezen. Stop. Doe ons een plezier, laat het ijs heel hier. Het ijs bleef heel en er kon geschaatst worden. Aan de rand van de ijsbaan stonden enkele bankjes en stoeltjes, waar de kinderen de schaatsen aan konden doen. Er was niet alleen schaatspret, maar ook de slee op het ijs was vertier voor de kinderen. Klein aantal ouders, opa’s en of oma’s die aanwezig waren, vonden het geweldig om te zien hoe de kinderen zich vermaakten op de ijsbaan. In Fleringen was het plezier met schaatsen ook groot op de kinderijsbaan. Kinderen hielpen elkaar met schaatsen aandoen of een enkele ouder hielp met schaatsen aandoen of liepen het eerste rondje op het ijs even mee voor ondersteuning. In Geesteren waar de ijsbaan “Het Landriet” dit seizoen niet open ging, hadden de kinderen geluk, met hun eigen ijsbaantje. Het vertier was er volop, op de schaats of met de slee. Het was best spannend voor een aantal kinderen, want ze gingen voor het eerst het ijs op met schaatsen aan hun kleine voetjes. De eerste stapjes zijn onwennig maar al gauw ging het stukken beter.

Kanaal Almelo - Nordhorn

De glimlach op zijn gezicht kan bijna niet breder, als hij zaterdag het ijs opgaat van kanaal Almelo Nordhorn. Gevaarlijk? Ach welnee. Gisteren hebben er wat een nat pak opgelopen, en deze schaatsers wisten allen op eigen kracht de oever te bereiken, en afgelopen nacht heeft het streng gevroren. Ik ga lekker genieten van het schaatsen. Met deze woorden schaatst hij weg tussen de andere ijsgenieters. Een klein groepje schaatsen samen een tocht over het kanaal. Als ze bij een overweg komen waar ze niet onder de brug door kunnen schaatsen stoppen ze. Je denkt dat ze de schaatshoezen onder de schaatsen gaan doen en dat ze dan gaan klunen. (Klunen is een Fries leenwoord dat lopen op schaatsen betekent) Nee. Er staat een busje met een aanhanger langs de kanten, wat met hun mee rijd, ze gaan op de aanhanger zitten en langzaam brengt de chauffeur van het busje het groepje de straat over, waarna ze het ijs weer op gaan. Twee personen op leeftijd staan naast hun eigen auto met elkaar te praten langs de kant van het kanaal. Dit zijn mooie oud Hollandse taferelen die we hier zien. Personen die schaatsen, ouders die de kinderen schaatsen leren of een slee meetrekken tijdens de schaatstocht. Tja, het is nu eenmaal geen Thialf hè.. Grapt de man.

foto’s: Clemens Brughuis

Uw reactie