Sport & Vrijetijd

Ga zelf aan de slag met 3D printer in Mobiele Lab in bibliotheek

OLDENZAAL - In de bibliotheek van Oldenzaal kan je vanaf 17 januari een mobiel 3D lab bezoeken. Als je tien jaar of ouder bent kan je hier op onderstaande tijden zelf aan de slag, bijvoorbeeld met een 3D-printer. Er is dan altijd een LabCoach van Tetem aanwezig die helpt de techniek veilig en deskundig te bedienen. Maar ook medewerkers en stagiairs van de bibliotheek staan voor je klaar om je op weg te helpen met je eerste eigen ontwerp.

Foto Tetem, gemaakt door Sylvia Bökkerink.

Je kan zelf bedenken wat je wilt maken, want bijna alles is mogelijk. Er zijn verschillende ontwerpprogramma’s waarmee je digitaal 3D kan ontwerpen en er staan 3D printers klaar om de ontwerpen te printen. Maar er zijn ook genoeg voorbeelden aanwezig voor als je even niet zoveel inspiratie hebt. “Scholen konden zich voor het Mobiele Lab aanmelden en de inschrijvingen voor scholen zat erg snel vol”, zegt Daniëlle Bekkers vol trots. Zij is de nieuwe programmeur Jeugd & Onderwijs bij de bibliotheek.

“Maar we helpen ook meedenken. Als Valentijnsdag eraan komt zeggen we bijvoorbeeld dat je ook een persoonlijke sticker voor je vriendinnetje kan maken.”

Naast 3D-printers zijn er ook lasersnijders waar je mee in hout kan graveren en heel precies papier kan snijden. Maar er staan ook foam-snijders en een digitale borduurmachine om wearables mee te maken.

Je kan zelfs ergens een replica van maken met de 3D-scanner. Genoeg om uit te vinden dus en bij het Mobiele Lab helpen ze je daar graag bij. Daarnaast geven ze je achtergrondinformatie over de ontwikkeling van de verschillende technieken en hoe ze worden gebruikt in het bedrijfsleven. En als je er in de toekomst echt meer mee wilt gaan doen, kunnen ze je precies vertellen welke studiemogelijkheden er zijn om je doel te bereiken.

Het is niet geheel toevallig dat het Mobiele Lab nu op deze plek opduikt. In de bibliotheek zijn ze al langer bezig met activiteiten rondom technologie, digitalisering en maakprocessen. Gaandeweg hebben ze het plan ontwikkelt om een vaste ‘Makerplaats’ te realiseren met vaste apparatuur. Dit gebouwtje, waarvan de eerste schetsen van de architecten al klaarliggen, wordt op de binnenplaats van de bibliotheek gebouwd. Met een beetje geluk kan je daar voor de zomervakantie nog aan de slag.

De eerste apparaten voor deze Makerplaats zijn ook al binnen en laten dat nou toevallig net vier VR-brillen, een 3D-printer, een lasersnijder en een snijplotter zijn. Deze workshop krijgt dus duidelijk nog een staartje. 

De data (onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen, dus houd de website van de bibliotheek in de gaten) voor de inloop van het Mobiele Lab zijn:

Dinsdag 18 januari (speciaal voor senioren), 10.30 tot 12.00 uur.

Dinsdag 18 januari, vrije inloop, 15.00 tot 16.30 uur.

Vrijdag 21 januari, vrije inloop, 14.30 tot 17.00 uur en 18.00 tot 20.00 uur.

Zaterdag 22 januari, vrije inloop, 10.00 tot 13.00 uur.

Dinsdag 25 januari, vrije inloop, 13.30 tot 17.00 uur.

Donderdag 27 januari (speciaal voor senioren), 08.45 tot 10.15 uur.

Kijk voor meer informatie op de website www.bibliotheekoldenzaal.nl. Senioren moeten zich even telefonisch (0541-512516) of via de site aanmelden.