Sport & Vrijetijd

Frank Hosmar hoopt op goud in Tokio

HAARLE – Frank Hosmar zit al tijdens zijn zestiende in de paardensport. En sinds 2009 rijdt hij op wedstrijdniveau. Al meerdere keren heeft hij brons gehaald bij Paralympische Spelen. Bij EK's en het WK kwam hij zelfs met de gouden plak naar huis. Nu hoopt hij op goud bij de Spelen, dat is zijn grote wens. “Want de Spelen dat is toch wel iets anders.” 

Met welke van zijn twee paarden hij uiteindelijk afreist naar Japan is nog niet zeker. Hosmar: “Alphaville NOP is 16 jaar en verbetert zich nog steeds. Onlangs heb ik nog twee persoonlijke records met hem gereden. Hij is ook heel stabiel, een zekere factor. Maar Guetta is beter. Guetta heb ik als veulen gekocht. Lang bleef-ie klein en ik dacht er al over hem te verkopen. Gelukkig heb ik dat niet gedaan. Want toen begon hij te groeien en is nu de grootste. Dat is fijn omdat ik zelf ook 1.92 ben. Guetta is nu 10 jaar.” In overleg met de bondscoach en teammanager wordt bekeken met welk paard Hosmar uiteindelijk naar Tokio gaat. “Ik ga met alle twee naar Aken in quarantaine voor we vertrekken.” En dan gaat er een mee naar Tokio en een weer naar huis naar stal 't Entmeer in Haarle waar Hosmar woont en werkt. Overigens is Japan geen onbekend gebied voor Frank Hosmar; hij heeft er twee jaar gewoond en gereden.

De nominatie voor ‘een’ Nederlands team naar de Paralympische Spelen in Tokio voor de paradressuur, was al door het binnenhalen van de wereldtitel van het team tijdens het WK in Tryon in 2018 zeker gesteld. Frank Hosmar is al jaren een vaste waarde voor het team tijdens kampioenschappen en spelen. Hij moet echter elk jaar, voor elk kampioenschap, bewijzen dat hij ook dat jaar weer deel uit moet maken van het team dat uitgezonden wordt.

Dit jaar is het jaar van de Paralympische Spelen in Tokio en daarvoor zijn er in de paradressuur drie observatiewedstrijden door de bond uitgeschreven. Tijdens die wedstrijden moeten de sporters, die kans willen maken om uitgezonden te worden naar de spelen, laten zien wat ze waard zijn en welke scores ze kunnen rijden.

Twee van de drie observatiewedstrijden zitten er inmiddels op; het Nederlands Kampioenschap en een drie sterren internationale wedstrijd (CPEDI3*) in Peelbergen. Frank Hosmar neemt met twee paarden deel aan de selecties, zodat hij mogelijk een reserve heeft in geval van een blessure.

Tijdens het Nederlands Kampioenschap in het weekend van 5 juni reed Frank zich met beide paarden in de top 5 en de finale kür op muziek wist hij met een score van 80,8% te winnen met zijn Alphaville NOP. Voor de Nederlandse titel kwam hij slechts 0.8% te kort op de nummer 1 en het duo won de zilveren medaille. 

Afgelopen week en weekend stond CPEDI3* Peelbergen op het programma. Frank Hosmar stond opgesteld voor het team met zijn Alphaville NOP en samen met collega ruiters Sanne Voets, Rixt van der Horst en Maud de Reu wonnen ze met ruime cijfers de landenwedstrijd waaraan tien landen deelnamen. Ze verbraken hierbij zelfs bijna het wereldrecord dat momenteel in handen is van Amerika en wonnen voor Denemarken, Noorwegen en Duitsland. Het was de grootste internationale wedstrijd ooit in de paradressuur.

Alphaville NOP
“De letters NOP achter de naam van Alphaville staan voor Nederlands Olympiade Paard”, verklaart Hosmar. Het paard is zijn eigendom, maar er zijn ook ruiters die op een paard van een andere eigenaar rijden. “Een Nederlands Olympiade Paard mag van de bond niet zomaar verkocht worden, zoals eerder met het toppaard Totilas is gebeurd.” 

Persoonlijk behaalden Frank en Alphaville NOP drie overwinningen op rij met klinkende scores (77,171% voor de teamtest, 76,429% voor de individuele proef en een persoonlijk internationaal record in de kür op muziek van 82%). Met zijn andere paard Guetta had hij in de eerste proef wat fouten waardoor een topscore achterbleef, maar reed hij de tweede dag naar een score van 75% en een tweede plek, waarmee hij bewees dat ook dit paard tot de absolute top behoort. De wedstrijd dit weekend was na het NK Dressuur vorige week de tweede observatiewedstrijd. De derde is over vier weken in Schijndel. Dan zal de bondscoach gaan letten op vormbehoud, maar dat is Frank met zijn ervaring wel toevertrouwd. Hij zegt hierover: “Eigenlijk staan de eerste drie plaatsen wel vast. Het gaat om de vierde en de reserve.” 

Al met al, staan Frank en zijn paarden er goed voor in aanloop naar de spelen in Tokio en lijkt teamplaats binnen handbereik.