Sport & Vrijetijd

Fiets de carnavalskilo’s er op een leuke manier af met een ‘Loakgang rond Oldenzaal’

OLDENZAAL - Hoe lekker zou het zijn om na de drukke carnavalsperiode even bij te komen in de Oldenzaalse natuur. De ‘Loakgang rond Oldenzaal’ (beschreven in een boekje van de Tourist Info) is dan een echte aanrader! 

Een ‘loakgang’ was vroeger een tocht langs de (marke)grens ter controle van de marke- of grensstenen. Het woord ‘marke’ komt van het Latijnse woord ‘marca’, dat ‘begrensd gebied’ betekent. Vanaf de dertiende eeuw ontstonden deze marken uit de vorming van buurtschappen; groepen van boeren die bij elkaar in de buurt woonden.

De route van 24 kilometer leidt je dus langs de oude grenzen van Oldenzaal. Je kan er wel een ochtend of middag voor uittrekken, want als je alle informatie uit het boekje tot je wilt nemen en bij iedere bezienswaardigheid stopt, red je het niet in de anderhalf uur die officieel voor de route staat. En het zou zonde zijn om deze bijzondere tocht af te raffelen.

De markestenen lagen hier al toen de ridders nog door ons land trokken. Zoals in het boekje te lezen staat ‘hebben ze Bommen Berend en de Staatse troepen langs zien komen en het Koninkrijk der Nederlanden zien ontstaan’. De route bevat veel historische informatie die je met andere ogen naar het gebied rondom Oldenzaal laat kijken. 

De fietsroute komt langs veertig punten die het zeker waard zijn om bij stil te staan. Er zijn nog negen extra bezienswaardigheden die wel op de kaart staan, maar niet bewegwijzerd zijn. De route is dus zelfs nog uit te breiden als je tijd en zin hebt. Je kan de route starten waar je wilt en je kan zelfs nog kiezen welke kant je op wilt. De bewegwijzering is hierop berekend. Je komt langs de mooiste plekken, zoals de Engelse tuin en de Tankenberg. Voor de markesteen bij de Bentheimerstraat ben ik even afgestapt en een klein stukje omgelopen. Ook hier is de natuur prachtig (zie de foto met de steen). Je komt langs punten waar je normaal misschien niet zou stoppen, zoals bergingsvijver ‘de Kloot’, maar ook dit was een aangename verrassing.

Ik ga niet teveel verklappen, maar als je jezelf een leuke ochtend of middag in de buitenlucht gunt waarbij je ook nog veel informatieve weetjes opdoet, zou ik zeker even bij de Tourist Info (Grootestraat 35-37) langsgaan om het routeboekje ‘Loakgang rond Oldenzaal’ te kopen (is ook te bestellen via www.uitinoldenzaal.nl). Deze kost slechts vier euro en de routekaart is hierbij inbegrepen. Als je het leuk vindt kan je ook de wandelroute (die ook op de kaart staat aangegeven) nog eens wandelen. Deze bedraagt maar liefst 37 kilometer. Ik wens iedereen veel fietsplezier! 

Wendy Eerland