Sport & Vrijetijd

Driedaags Pinkplopfestival trapt af met de tweede editie Graanzak Smiet’n

OLDENZAAL - In het Pinksterweekend wordt het een gezellige boel in de stadstuin. Hier vindt namelijk het Pinkplopfestival plaats dat op zaterdag 4 juni direct goed van start gaat met de tweede editie Graanzak Smiet’n. Op zondag komen er leuke bandjes en op maandag kan je heerlijke speciaalbieren proeven op het Bierbrouwfestival bij De Bombazijn.

Maar zaterdag begint het festival dus met Graanzak Smiet’n. Deze ludieke sport is over komen waaien uit Amerika. Inmiddels doen er 48 teams mee, waaronder twee uit Duitsland en één uit België. Een internationale happening dus. Ieder team bestaat uit vier leden en je moet in 10 minuten zoveel mogelijk punten scoren door zakjes maïs over een afstand van 8 meter in een opening van 12 centimeter te ‘smiet’n’. En dat blijkt makkelijker te klinken dan het is. De organisatie is nog op zoek naar scheidsrechters die alles in de gaten kunnen houden, dus neem gerust contact met de organisatie op als dit je leuk lijkt. Door de enorme interesse is het helaas niet meer mogelijk om je in te schrijven.

Het evenement begint op 4 juni om 12.00 uur in de stadstuin bij de Bombazijn. Daar zijn dan acht velden gemaakt waar de poulewedstrijden gespeeld worden. Deze gaan de hele dag door en aan het begin van de avond zal de prijsuitreiking plaatsvinden. De coverband WAAZ treedt op en er is een smoker waarop heerlijk eten wordt bereid. Tussendoor draait er een dj en de drankjes kan je hier deze dagen met ‘plopjes’ (1,25) betalen.

“Het leuke is dat iedereen aan deze sport mee kan doen,” legt Bart van den Eijnde, voorzitter van stichting Graanzak Smiet’n, uit. “Het is voor jong en oud. Iedereen mag meedoen. Ook mensen die minder mobiel zijn kunnen dit. Deze sport groeit enorm snel en wij denken dat het over vijf jaar echt heel groot is.” Er doen onder andere een aantal carnavalsverenigingen mee en teams van sportclubs. “90 procent van de mensen die vorig jaar meededen, hebben zich direct weer ingeschreven,” vertelt Manfred Oude Bekke, secretaris van de stichting.

Dit evenement in ongedwongen sfeer is alle dagen voor iedereen vrij toegankelijk. Op zondagmiddag ben je van 13.00 uur tot 20.00 uur van harte welkom in de stadstuin. Dan treden de bands ‘Breeze’ en ‘Primaat’ op. Op maandag vinden de festiviteiten op dezelfde tijdstippen plaats. Dan komen er meerdere ambachtelijke brouwers uit Nederland en Duitsland bij De Bombazijn om het publiek kennis te laten maken met hun speciaalbieren. Ook treedt de ‘Michael Jackson Tribute Band’ op, die bestaat uit leraren van het conservatorium.

 

Voel je vooral welkom om onder het genot van een drankje, een hapje en livemuziek te genieten van de snelst groeiende sport van Nederland. Als je scheidsrechter wilt worden of andere vragen hebt, kan je mailen naar graanzaksmietn. bombazijn@gmail.com.