Sport & Vrijetijd

Dit jaar voor het eerst is er een speciale route voor wandelaars
Springendalloop is na tien jaar uitgegroeid tot heuse ‘klassieker’ binnen de loopsport

OOTMARSUM - De ultieme beleving van de natuur in combinatie met een sportieve uitdaging. Dat zijn ook dit jaar weer de kernbegrippen van de komende Springendalloop van de Ootmarsumse Lopers Club. En daarmee wordt ook het ‘geheim’ duidelijk van deze loop die op zaterdag 12 november alweer voor de tiende keer wordt gehouden. En dus vanwege het tweede lustrum een extra feestelijk tintje krijgt. - De ultieme beleving van de natuur in combinatie met een sportieve uitdaging. Dat zijn ook dit jaar weer de kernbegrippen van de komende Springendalloop van de Ootmarsumse Lopers Club. En daarmee wordt ook het ‘geheim’ duidelijk van deze loop die op zaterdag 12 november alweer voor de tiende keer wordt gehouden. En dus vanwege het tweede lustrum een extra feestelijk tintje krijgt.

,,De natuur in het Springendal met de verkleurende bladeren aan de bomen is rond deze tijd het mooist”, weet Frans Wilbers als geen ander. De mede-organisator van de Springendalloop is namelijk ook verantwoordelijk voor het parcours. ,,De lopers komen op de mooiste plekjes van het Springendal; daar waar ze anders niet zo gauw komen.”

Tussen de dan prachtig rood kleurende beukenlaan aan de Mosbeekweg, langs de heide van de Paardenslenkte, door het glooiende dal en langs de bronnen van de Springendalsebeek en natuurlijk ook langs de mysterieuze kleine en grote bronvijver. De deelnemers komen ogen tekort om al het moois onderweg tot zich te nemen.

Ruimte

Natuur en sport gaan hand in hand bij de Springendalloop want natuurlijk moeten de deelnemers ook ‘aan de bak’. ,,Maar het mooiste is”, vertelt Frans Wilbers enthousiast, ,,dat iedereen dat op zijn eigen of haar manier kan invullen. Wie heel snel wil lopen gaat zijn gang, voor wie minder snel wil lopen en voor wie de tijd niet belangrijk is, is er ook alle ruimte.” 

En daarom ook komt elk jaar een grote diversiteit aan lopers naar Hoeve Springendal aan de Brunninkhuisweg; op dit idyllische plekje in Hezingen op een steenworp afstand van de Duitse grens  waar de start en finish zijn gesitueerd. Van heinde en verre komen ze op deze loop af is de ervaring van de afgelopen jaren. De Springendalloop heeft zich de afgelopen tien jaar bewezen en is uitgegroeid tot een ‘klassieker’ tussen andere loopevenementen van naam.

Maximum

Om de kwetsbare natuur niet teveel te belasten is wederom een maximum gesteld aan het aantal deelnemers. ,,Bij een aantal van 500 stoppen we de inschrijving”, zegt Frans Wilbers. ,,Dus wie het eerst komt die het eerst maalt.”

De deelnemers kunnen weer kiezen uit drie afstanden: 5, 10 en 15 kilometer. Dit jaar voor het eerst zijn er ook wandelaars welkom. Voor hen wordt een speciale grensoverschrijdende route uitgezet. ,,We kregen herhaaldelijk vragen of er ook voor wandelaars mogelijkheden waren. Daarom gaan we het dit jaar proberen. Kijken of er behoefte aan is. Zo ja, dan wordt dit een permanente uitbreiding van het programma.” De wandelaars lopen plusminus 8 kilometer en starten om 13.30 uur. De start van de 15, 10 en 5 kilometer is respectievelijk: 14.00, 14.05 en 14.10 uur.

Wandelaars

Er is wel een tijdwaarneming maar de tijden worden niet individueel geregistreerd. ,,De deelnemers”, aldus Frans Wilbers, ,,die echt een – snelle - tijd willen lopen houden die zelf wel bij.” Na de finish wacht voor alle deelnemers een kop warme chocolademelk met een plak krentenwegge. Deze versnapering is er uiteraard ook voor de wandelaar. Wandelaars betalen 5 euro per persoon inschrijfgeld; kinderen tot 12 jaar lopen gratis mee. De deelnemers aan één van de drie afstanden betalen 10 euro aan inschrijfgeld. De inschrijving wordt zaterdag 1 oktober om 10.00 uur geopend via: www.olc-93.nl

Gezellig

Na de Springendalloop blijft het traditiegetrouw nog lang gezellig bij Hoeve Springendal waar de vuurkorven zullen branden rond de feesttent. Frans Wilbers lacht: ,,Juist ook voor de sfeer tijdens en na de loop kiezen veel mensen voor de Springendalloop.”