Sport & Vrijetijd

Dick Vlaskamp van Goodlife Sports in Wierden: klaar voor heropening

WIERDEN – Wierdenaar Dick Vlaskamp kan niet wachten tot hij de deuren van zijn sport- en fitnesscomplex op bedrijfsterrein De Weuste weer open mag gooien. Het alternatieve programma om buiten te trainen is leuk en mooi, maar lang niet voor iedereen weggelegd. Bovendien is het met het oog op de bloedhete zomerdagen ook niet altijd even ideaal. “We hebben het terrein buiten goed ingericht en we kunnen met dertig man tegelijk sporten. Bij groepslessen staat iedereen drie meter uit elkaar, zodat je voldoende bewegingsruimte hebt, maar toch... Binnen trainen biedt meer mogelijkheden”, meent de gedreven sportondernemer.

 

Het liefst ziet Vlaskamp dan ook dat de apparaten voor cardio- en krachttraining weer gebruikt mogen worden en er weer sporters op de twee speedsoccervelden hobbelen. Hij verlangt naar reuring ín het pand. “Gelukkig mogen we weer en hoeven we niet tot 1 september te wachten! Waarom wel volle vliegtuigen en geopende zwembaden, maar gesloten sportscholen? Ik ben blij dat er nu een protocol is opgesteld, waarmee we weer enigszins wat lucht hebben gekregen. We zitten als sportschooleigenaars allemaal in hetzelfde schuitje, iedereen moet er mee dealen, maar het is wel enorm wennen. Toch biedt deze bijzondere tijd ook kansen. Buiten trainen wordt door menigeen gewaardeerd, vooral als het goed weer is, maar met het oog op de broeierige zomer of straks ijskoude winter is binnen trainen zeker noodzakelijk. Fitness is en blijft een binnensport. We kunnen de apparaten ook niet 'even' buiten zetten, die zijn loeizwaar. Dat is echt geen optie.”

 

Goede ventilatie binnen

Het pand aan de Vijverweg in Wierden is groot genoeg om veilig te kunnen sporten, uiteraard op anderhalve meter afstand. Bovendien voldoet het gebouw aan de eisen die de Rijksoverheid stelt aan wat betreft ventilatie. “We beschikken al heel lang over een luchtverversingsinstallatie in de fitnessruimtes. Lucht in de ruimte wordt afgezogen en naar buiten gevoerd, terwijl het systeem tegelijkertijd schone buitenlucht weer in het pand blaast. Hiermee koelen we de ruimtes ook op natuurlijk wijze zolang het buiten nog niet extreem warm is. Deze manier van luchtverversing en koelen is tijdens het sporten prettiger dan alleen met airco's. Én hiermee voldoen we aan de eisen waaraan sportscholen moeten voldoen volgens het RIVM.”

 

Natuurlijk heeft ook Vlaskamp maatregelen moeten nemen om zijn zaak wél corona-proof te krijgen. “We hebben gelukkig veel ruimte in onze zaal, je ziet alleen kuchschermen bij de balie, maar niet rondom de toestellen. Dat is ook niet nodig. Door ze opnieuw te positioneren zijn we enkele plekken voor groepsactiviteiten kwijt, maar is er veel meer plek rondom de verschillende apparaten ontstaan. Daardoor kunnen we die veilige afstand van ruim anderhalve meter bieden tussen de toestellen onderling. Daarnaast hebben we met markeringstape op de vloer een looproute in één richting aangegeven en is tevens duidelijk te zien waar je wel en niet mag lopen.”

 

Gescheiden in- en uitgang

Om een enorme toeloop te voorkomen en de animo voor het sporten wat te reguleren is inschrijven voor de lessen noodzakelijk. “Dat gaat via onze app heel gemakkelijk. Je schrijft je in en vervolgens krijg je bericht of er nog ruimte is. Zo niet, dan kom je op een wachtlijst. Komt er dan alsnog een plekje vrij, dan krijg je een notificatie.” Om ter plekke de doorstroming zo goed mogelijk te reguleren en de wisseltijden tussen de groepen zo klein mogelijk te houden, wordt er met een gescheiden in- en uitgang gewerkt. Daarnaast moet iedere sporter zelf de discipline hebben om de toestellen te reinigen met de desinfectiemiddelen, die in de zaal voor handen zijn. “Uiteraard maken we ook zelf met regelmaat de toestellen, sanitair en de gehele zaal goed schoon.”

De speedsoccervelden mogen dankzij de versoepelingen vanaf 1 juli ook weer geopend worden. Vlaskamp is er erg blij mee, ondanks dat het voetbalseizoen ten einde is. “Nu zijn we er in ieder geval van verzekerd dat we in september de verenigingen weer op onze velden kunnen verwelkomen.”

Inmiddels ziet Vlaskamp dat de lessen bij Goodlife Sports weer goed bezocht worden. “De instructeurs zijn erg betrokken en zetten zich samen in. Je hebt door die grote onderlinge afstand nu wel vaak meerdere instructeurs voor de groep staan, zodat voor iedereen goed te zien is welke oefeningen er uitgevoerd moeten worden. Gelukkig is de saamhorigheid groot, onderling in het team, dat is fijn. Dat hoor ik ook van onze leden. Het merendeel heeft in de periode dat we gesloten waren de contributie door laten lopen. Ik zie dat als een blijk van waardering, om voor elkaar klaar te staan wanneer het nodig is.”

Uw reactie