Sport & Vrijetijd

De Gevleugelde Tukkers
Gerard Hemmer ‘de slager’ keizer kampioen

GEESTEREN - Nadat afgelopen week de computer de uitslag van wedvlucht Quiévrain had berekend, kon voorzitter Ben Kroeze zijn clubgenoten Theo Keemers & Zn en Gerard Hemmer respectievelijk al huldigen als onaangewezen en aangewezen generaal kampioen. Beiden waren door de concurrentie op de laatste vlucht van het seizoen op zaterdag 17 september vanaf Dizzy le Gros door de concurrentie niet meer te achterhalen. Echter onderling waren de verschillen zo klein dat het geen uitgemaakte zaak was wie zich uiteindelijk keizer kampioen 2022 kon noemen. Dizzy le Gros moest uiteindelijk gaan dienen als scherprechter.

Vogelgriep

In feite als een duvel uit het doosje werd de regio Vriezenveen-Vroomshoop opgeschrikt door meerdere gevallen van vogelgriep. In het begin van de week waren er o.a. enkele dode zwanen en eenden aangetroffen langs het kanaal Almelo-De Haandrik. Nader onderzoek wees uit dat niet enkel deze maar ook al wat siervogels bij enkele hobbyisten in de directe nabijheid aan vogelgriep leden. Het inmiddels alom bekende protocol rond deze ziekte werd onmiddellijk van stal gehaald: alle zieke vogels/dieren ruimen en een vervoersverbod voor al het pluimvee/vogels in een straal van 10 km.

Afgelasting laatste vlucht

Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat postduiven niet vatbaar zijn voor de vogelgriep en het ook niet als zodanig kunnen overdragen.

Het bestuur van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) heeft samen met de collega bonden van België en Duitsland het vervoersverbod van postduiven inmiddels op de agenda gekregen van de landbouwcommissie van de EU, maar ook daar draaien ambtelijke molens langzaam. Afgelasting was de enige optie. Overigens de liefhebbers van afdeling 9 mogen van geluk spreken, want dit is de eerste en enige uitbraak binnen hun werkgebied. Postduivenliefhebbers wonend in het mekka van de watervogels en kippen o.a. rond Woerden en Barneveld  hebben meerdere weken in het afgelopen seizoen niet mogen spelen met hun duiven.

Strijdbijl

De strijdbijl bleef deze keer letterlijk op de duivenhokken. Voor de duiven was het meer dan aangenaam, want de vooruitzichten voor de geplande wedvlucht dag waren abominabel slecht. De tussenstand na wedvlucht Quiévrain werd nu de definitieve eindstand. Gerard Hemmer de aangewezen generaal kampioen, werd keizerkampioen 2022 van “De Gevleugelde Tukkers”. Hij had een voorsprong van 45 punten op de generaal onaangewezen Theo Keemers & Zn. De basis voor het keizerkampioenschap werd door Gerard met name gelegd op zijn onverwachte maar formidabele start op de vitesse en midfond.

Huldiging

Op zaterdagmorgen werd door de leden het bijbehorende spandoek van keizergeneraal aan de Vriezenveenseweg geplaatst. De traditionele bijbehorende taart werd overhandigd en daarna meteen aangesneden. ’s Avonds in het clublokaal aan de Lutkeberg werden de keizer en generale kampioenen in het bijzijn van alle leden en de familie Hemmer nog eens extra door de voorzitter met warme woorden en een bloemetje in het zonnetje gezet. Onder het genot van een hapje en drankje werd tot laat in de avond met het nodige plezier ‘duiven gemolken’ en was de vogelgriep geen onderwerp van gesprek meer.