Sport & Vrijetijd

Clubkampioenschappen JPT: vallen en weer opstaan

BORNE - Voor de jongsten zijn de clubkampioenschappen een laagdrempelige kennismaking met het wedstrijdjudo, voor de pubers buiten hun partijtjes om een plek om elkaar te ontmoeten en actief te helpen en voor de senioren die verder (bijna) geen wedstrijden doen een moment van glorie om als voorbeeld te dienen voor de beginners.

Het belang van een club en de clubkampioenschappen zit hem niet alleen in het sporten, het is zoveel meer. Het is een plek waar je leert omgaan met winnen en verliezen, waar je sociaal vaardig wordt. Waar je bij de judo letterlijk leert vallen en weer opstaan. Voor jongeren een plek waar je altijd terecht kunt, waar je kunt zijn wie je bent en gewaardeerd wordt. Niet alleen als judoka maar ook als mens. Degenen die willen, judoën mee. Anderen helpen de hele dag: achter de jurytafel, scheidsrechteren, begeleiden van de jongsten op en vooral naast de mat.

Ditmaal nog geen ouders in de zaal. Dat maakt het spannend om naar binnen te gaan. Eenmaal binnen, waar je je eigen leraar ziet, je trainingsmaatjes, wordt al snel gespeeld en gerend. Totdat de wedstrijdjes starten en je klaar gaat zitten op de bank naast jouw mat. Dan wordt het even muisstil. Juist omdat geen ouders aanwezig zijn in de zaal, zijn bij iedere mat twee oudere judoka’s aanwezig om de jongere judoka’s aan te moedigen op de mat en naast de mat aanwijzingen te geven voor hun volgende partij.

De oudere judoka’s helpen in judopak, zodat ze voor hun eigen partijen tussen de bedrijven door de mat op kunnen. Wanneer dan meneer Martin voor de ogen van zijn eigen judoka’s kampioen wordt in zijn poule, zijn deze dol van vreugde. Na afloop is er voor iedere judoka een prijs: het gaat niet om het winnen, het gaat om het meedoen.

Medailles verdeeld
Kampioen werden: Pijke Bergenhenegouwen, Rosa Bomhoff, Isolde Dijkstra, Martin Evenberg, Tim Japin, Rick Japin, Taavi de Jong, Sem Kalwij, Noud Karperien, Teagan de Lang, Mai-lee Maholetti, Mikolai Pozarlic, Silke Prins, Danée Roseval, Nora Simens, Guus van Tongeren en Thomas van Zwol.

Het zilver ging naar Emma Alblas, Joris Alblas, Jorrit van Assen, Charissa Beltman, Ilse vd Berg, Bram Boersma, Sophia Bomhoff, Thijs Drees, Juliette Freericks, Jasper van Hasselt, Javier Meijerink, Chiara Melisie, Rick Quinten, Marijn Stoelhorst, Kees van Tongeren, Levi Vallée en Twan Weber.

Brons was voor Jason Beltman, Luuk Briët, Luca Dikken, Roy Eenkhoorn, Tim Ensink, Hidde Eskitark, Tias Fikkert, Lennart Freericks, Luc de Graaf, Sydnee Middelberg, Rosalie Nijkamp, Majorie Prins, Kyrah Prinsen, Lieke Slettenhaar, Daniël Timmerman, Teun van Tongeren en  Lieke Westerhof.

Voor meer informatie: www.judopromotion.nl of trainers@judopromotion.nl