Sport & Vrijetijd

Bornse Harmonie geniet van optreden tijdens sinterklaasintocht

BORNE – De Bornse Harmonie zat ruim anderhalf jaar geleden midden in project ‘Muziek in de klas’ om kinderen te stimuleren voor het spelen van een instrument, toen plotseling het coronavirus uitbrak. De afgelopen weken mochten de muzikanten van de Bornse Harmonie na anderhalf jaar eindelijk weer optreden in een grote groep.

De muziekvereniging heeft een zware tijd achter de rug. Het 95-jarig jubileum werd afgelast en ook de optredens konden geen doorgang vinden. Zelfs het kerstconcert van het afgelopen jaar ging niet door, omdat de dirigent in contact was geweest met iemand die positief testte op corona. Voorzitter Paul Homan spreekt van een bijzondere tijd. “We hebben onze leden betrokken gehouden met online repetities en hebben allerlei online spelavonden georganiseerd om onze leden toch nog een beetje het gevoel te geven dat de Bornse Harmonie er nog was. Het was hard trekken om iedereen gemotiveerd te houden, maar we zijn er aardig doorgekomen.”

Optreden met publiek
Eind oktober kwam er eindelijk goed nieuws voor de Bornse Harmonie: ze mochten optreden voor publiek. Met dat nieuws ging het bestuur van de vereniging hard aan de slag om weer optredens op de planning te krijgen, met succes. Eind oktober traden ze op bij de Halloween Koopzondag op het Rheineplein in Borne en op 13 november mochten ze meelopen met de sinterklaasintocht. “Het was goed en fijn dat we weer eens muziek mochten maken. Het waren twee heel geslaagde optredens.” 

Vooral het optreden tijdens de sinterklaasintocht viel in goede aarde bij de Bornse gemeenschap. De Bornse Harmonie liep met 25 muzikanten mee tijdens de intocht. “Het was heel spannend of het allemaal wel ging lukken, maar achteraf gezien is het heel goed uitgepakt. Na één ochtendje repeteren, liepen we ’s middags met Sinterklaas en zijn Pieten mee. Ondanks de coronamaatregelen vond iedereen het heel erg leuk. De feestvreugde bij alle kinderen en ouders was geweldig om te zien. We hebben er echt van genoten om voor het eerst in anderhalf jaar weer eens op te treden bij de sinterklaasintocht!”, aldus Homan.

Muziek in de klas
Voor het coronavirus zette de Bornse Harmonie zich in om kinderen te stimuleren voor het spelen van een instrument, maar corona gooide roet in het eten. Samen met de Muziekschool en basisschool ’t Oldhof wilde de Bornse Harmonie kinderen kennis laten maken met muziek. “We merken dat steeds minder kinderen door hun ouders gemotiveerd worden om een instrument te gaan spelen. Hopelijk krijgen we hierdoor nieuwe aanwas voor onze orkesten”, besluit Homan.