Sport & Vrijetijd

Bertus de Jongeburcht wint eerste wandelwedstrijd Almelose Ommetje Bokaal

ALMELO - In de kamer staat ie te pronken: de Ommetje Almelo Bokaal. Bertus de Jongeburcht (74) liet met meer dan 110 ommetjes de concurrentie achter zich. Al was het wel een spannende strijd. “Ik keek steeds op de app of ik nog voorop liep. Het was elke dag wel aanpoten om de meeste punten binnen te halen.”

Maar liefst 130 deelnemers gingen in de maand januari de strijd met elkaar aan om de eerste Almelose Ommetje Bokaal te winnen. Het doel was dat zoveel mogelijk mensen dagelijks een ommetje van minimaal twintig minuten maakten. “Door de coronacrisis zien we dat mensen steeds minder bewegen”, zegt Jan Willem Dangremond, wandelcoördinator van Sportbedrijf Almelo. “Zonde! Om het nieuwe jaar goed te beginnen, hebben we daarom iedereen uitgedaagd om in januari elke dag minimaal twintig minuten te wandelen.”

Fervent wandelaar

Bertus is lid van de Bornerbroekse wandelclub Ledo en ontving zo het bericht van de wandelwedstrijd. “Ik loop altijd twee keer in de week een rondje. En elke ochtend met de hond. Nu ik door de lockdown niet meer kan lopen met andere leden, heb ik me voor de wedstrijd aangemeld.” Hoewel de fervent wandelaar menig kilometer in de benen heeft, was het nog niet makkelijk om de concurrentie voor te blijven. Volgens Bertus was het vooral tactisch wandelen. “Als je voor 9.00 uur wandelde kreeg je extra punten. Ik stond dus om 7.00 uur al op om met de hond een rondje te doen en daarna een ronde van twintig minuten tot een half uur. En dat dan ’s middags weer, want dan kreeg je nog eens extra punten.”

Rekenen

Er waren nog eens extra punten te verdienen wanneer je je wandelingen deelde op social media. “Ik mag dan wel oud zijn, maar dat soort dingen kan ik nog wel. Je mocht drie keer op een dag je wandeling delen en dat waren twee punten per keer. Dan heb je al snel zes punten te pakken. En wanneer je elke dag hebt gelopen, kreeg je geloof ik ook nog eens drie punten extra.” Door de app kon Bertus dagelijks in de gaten houden of hij nog bovenaan stond. “Er waren een aantal die mij naderden. Het was wel spannend en het was elke dag aanpoten. Maar ik heb het gered”, zegt de winnaar van de eerste Ommetje Almelo Bokaal. Wind of regen, Bertus sloeg geen wandeling over. “Het is gewoon heerlijk om te wandelen. Vooral in de ochtend met al die rust om je heen, de natuur, de vogels die je hoort zingen. Prachtig! En het is goed voor je. Vroeger heb ik vijf keer de vierdaagse van Nijmegen gelopen. Nu ben ik controleur bij de wandelnetwerken. Dan kijk ik of de bordjes er nog staan in Bornerbroek en in het Maatveld.”

Artrose

Er is nog een andere reden waarom Bertus zo blij is met de overwinning. "Ik heb last van artrose (botontkalking). Tot vorig jaar augustus kon ik maar een meter of tien lopen. Zoveel pijn had ik. Maar de fysiotherapeut heeft mij helemaal opgelapt. Ik heb massages gehad en kreeg oefeningen mee naar huis, die ik nog steeds doe. De Ommetje Almelo Bokaal kwam voor mij precies op tijd", geeft Bertus aan. “Ik loop nu weer als een kieviet, of als een haas.” Jan Willem Dangremond, wandelcoördinator van Sportbedrijf Almelo: “Geweldig om te zien dat Bertus, maar ook een hoop andere Almelose fanatiekelingen, de coronatijd gebruiken om te gaan wandelen. Met de Ommetje Lopen app van de Hersenstichting hebben we een ideaal middel gevonden om een competitie te organiseren, waar iedereen op zijn eigen moment aan deel kan nemen. We hopen dat iedereen ook na de Ommetje Bokaal blijft wandelen. Het is immers ontzettend gezond, voor zowel lichaam als geest.” In september wordt de volgende editie van de Ommetje Almelo Bokaal verwacht.

Uw reactie