Sport & Vrijetijd

Bert Snippe vertrekt na drie jaar bij ‘zijn’ vv Bergentheim

Foto door: vv Bergentheim

BERGENTHEIM – Bert Snippe vertrekt deze zomer bij vv Bergentheim. De 57-jarige oefenmeester begon van kinds af aan al in de jeugd bij Bergentheim en heeft tot zijn 27e bij de club gespeeld. Daarna heeft hij diverse jeugdteams getraind en is hij bij onder meer Hardenberg’85 trainer geweest. Na drie jaar bij vv Bergentheim 1 vindt Bert het mooi geweest bij ‘zijn’ Bergentheim.

“Normaal gesproken ben je in principe wel klaar bij een club als je er drie jaar trainer bent geweest. Dan moet je ook denken: het is goed geweest”, zegt Bert, die bij Hardenberg’85 twee jaar trainer was en bij Kloosterhaar maar liefst vijf jaar. Volgens Bert zat dat anders in elkaar. “Bij Kloosterhaar zijn we toen van de vierde klasse naar de twee klasse gegaan.” Bert denkt dat het een goed besluit is om weg te gaan. “De spelersgroep wil ook wel eens wat anders. Het is goed om te stoppen. Het is mijn club en dat blijft het ook.”

Jammer
Hoewel het bestuur een langere samenwerking nog wel zag zitten, heeft Bert zelf de keuze gemaakt om de club komende zomer te verlaten. “Van de ene kant vond de club het jammer, ook omdat ik de club al jaren ken. Ze vonden dat er nog wel wat mogelijkheden waren, maar ze begrepen deze keuze ook wel”, gaat de Hardenberger verder. Bert heeft nog geen nieuwe club gevonden, maar gaat ook niet haastig op zoek. “Het trainen mis ik niet heel erg, maar het biertje op de zaterdagmiddag wel. Als er een uitdaging komt dan komt het en anders niet.” 

Spelverdeler
Waar bij Bergentheim vooral veel harde werkers in het elftal speelde, was Bert eerder een spelverdeler als voetballer. “We moesten altijd heel hard werken, terwijl ik meer een voetballer was die het spel aardig kon verdelen en dat botste weleens met trainers. Op mijn 27e heb ik toen besloten om in het trainersvak te duiken en ze het ongelijk te bewijzen. Ik ben als trainer echt een peoplemanager. Ik wil iedereen tevreden houden. Elke speler is gelijk.”

Mentaliteit
Bert geeft de spelers veel ruimte als trainer. “Ik zie mezelf absoluut niet als politieagent die alles gaat controleren van zijn spelers. Als ze afbellen, ga ik er ook vanuit dat ze er om die reden niet zijn”, vervolgt Bert die merkt dat er wel wat veranderd is. “In onze tijd was het altijd eerst trainen en dan pas een biertje drinken. Dat is nu gewoon anders. Ze krijgen een avond vrij als bijvoorbeeld de vrouw/vriendin jarig is. Ik ben gewoon blij als we elf spelers en drie wissels hebben.”

Voorbereiding
Amateurclubs beginnen vaak begin augustus met de voorbereiding op het nieuwe seizoen, waar ze in juni stoppen met het seizoen. Bert merkt dat spelers vaak bij het begin van de competitie nog op vakantie gaan en niet alleen bij Bergentheim. “Daar stoor ik me weleens aan. Jongens gaan dan niet in de voorbereiding op vakantie, maar als de competitie net is begonnen. Daar erger ik me weleens aan, maar aan de andere kant denk ik ook: ‘Dan speelt een ander en als die het beter doet, blijft hij gewoon staan’. Maar dat jongens bij het begin van de competitie nog op vakantie gaan, dan denk ik: ‘Dat was in onze tijd echt niet’”, zegt Bert. 

Ambities
De afgelopen jaren eindigde Bergentheim steevast bij de beste drie, maar promoveren lukt niet. Volgens Bert is het misschien beter om in de derde klasse te blijven. “Het gaat al zes à zeven jaar mis in de nacompetitie. Ik heb het al eens op een andere manier aangepakt om de spanning weg te halen, door bijvoorbeeld voor de wedstrijd een wandeling te maken, maar het werkt gewoon niet. In de nacompetitie ging het elke keer mis. Er zal ooit een jaar komen dat het wel gaat lukken, maar onder mij is het niet gelukt.”

“Je moet reëel zijn. De club wil misschien wel naar tweede klasse maar je moet kijken naar de spelers. In tweede klasse wordt er bij de clubs in het linkerrijtje vaak betaald en dat is in het rechterrijtje niet het geval. Dan moet je aardig veel goede spelers hebben om te kunnen handhaven. En Bergentheim zal nooit de spelers gaan betalen. Dan houdt het gewoon op...”

Derby’s
Bert denkt dat de derde klasse ook een mooie klasse is voor Bergentheim. “Ook voor de supporters is de derde klasse heel erg mooi. In het begin van het seizoen speelden we tegen Mariënheim en dan staan er gewoon 400 á 500 supporters aan de kant, dat is toch machtig mooi? Je kunt beter iedereen jaar in de top drie spelen dan in de tweede klasse bij de laatste vier.”

Seizoen afmaken
De KNVB hoopt in het derde weekend van januari weer te kunnen beginnen met de competitie. Bert heeft ook goede hoop dat het kan, maar dan moet er binnenkort wel weer getraind worden. “Laten we hopen dat we met de kerst weer mogen beginnen in groepjes van vier”, zegt Bert. “En dan kunnen we hopelijk vanaf 1 januari weer met de hele groep trainen. Als het vaccin er is, kan het heel snel gaan. Hopelijk gaat het goed en kunnen we het seizoen afmaken. Maar corona of niet, ik ga aan het einde van het seizoen weg”, besluit Bert.

Uw reactie