Sport & Vrijetijd

Beachvolleybal eredivisietoppers spelen ‘Papendal van Tubbergen’

TUBBERGEN - Op het terrein achter Sportcentrum de Vlaskoel legt een vrijwilligerslegioen van klussers momenteel de laatste hand aan Beachcourt Tubbergen. Vanaf 1 mei a.s. kunnen hier op drie beachvelden diverse sporten, zoals beachvolleybal, tennis en badminton, worden beoefend. Het streven is om in het weekeinde van 21 en 22 mei wordt er het eerste evenement van allure gehouden. Eredivisietoppers van het Nederlandse beachvolleybal komen dan naar Beachcourt Tubbergen voor een pre-eredivisietoernooi.

De eerste stap richting Beachcourt Tubbergen werd gezet tijdens de najaarskermis in 2016. De werkgroep Tubbergen Bruis inventariseerde wat de wensen van inwoners waren op sportief gebied. Hieruit bleek een behoefte aan ‘andere sporten’.

Volop kansen voor meerdere sporten

“We bespraken binnen Tubbergen Bruist hoe we hier invulling aan konden geven”, vertelt Rudy Bekhuis. “Wellicht zou een nieuwe sport een toevoeging zijn. In 2018 werd geopperd en gekeken of we hier met beachsport invulling aan konden geven. Dit zou volop kansen bieden voor meerdere sporten.”  De animo hiervoor bleek groot te zijn. De tweede stap was het vinden van een locatie. “Er waren meerdere opties die we allemaal onderzochten”, vervolgt Bekhuis. “Het terrein achter Sportcentrum de Vlaskoel kwam als meest geschikte locatie naar voren. Het beoogde terrein was op dat moment nog ingericht als speelveld met een springkussen dat de Rabobank destijds financierde. Maar het kussen was lek en moest vervangen worden. We gingen in gesprek met de SSRT om onze plannen te bespreken.”

SSRT (Stichting Sport en Recreatie Tubbergen) faciliteert

Harry Oosterhof, directeur bij de SSRT, reageerde gelijk enthousiast. Bekhuis: “Hij was het met ons eens dat dit de perfecte plek is voor een beachcourt; middenin het sportpark. Bovendien komen we hiermee tegemoet aan de wens vanuit de gemeente om sportfaciliteiten uit te breiden.” De Stichting Sport en Recreatie Tubbergen bood zich aan als facilitator van Beachcourt Tubbergen.  In overleg  -en na enig passen en meten- kwamen de eerste tekeningen tot stand. In februari gingen de werkzaamheden van start. “We willen dat de beachvelden voor iedereen toegankelijk zijn over de hele breedte van de samenleving. Dus ook mensen met een beperking of een kleine beurs kunnen er sporten. Daarvoor staan we in contact met de SWTD en de Schakel.”

Papendal van Twente

De Beachcourt is niet het eerste project dat gestalte krijgt onder de vlag van Tubbergen Bruist. “Wij zijn op sportief gebied heel actief”, laat Bekhuis weten. “Zo is er onder meer een trim/wandelpad aangelegd van 1,2 kilometer en zijn de verouderde skatebanen ingeruild voor een trim-speeltoestel voor kinderen van 10 tot 16 jaar. De Beachcourt is het vierde project van Tubbergen Bruist. Een project wat Tubbergen zelfs voorziet van een nieuwe status. Met de komst van de beachcourt groeide bij de betrokken partijen namelijk de ambitie om in Tubbergen het Papendal van Twente te realiseren. “Uit het Maatschappelijk Akkoord kwam ook naar voren dat inwoners dit graag wilden”, zegt Bekhuis. De nieuwe sportieve aanwinst op Sportpark de Vlaskoel is multifunctioneel bruikbaar dankzij de mobiele inrichting van de velden. Hierdoor kunnen er tevens een beachhandbal- en een beachvoetbalveld worden gecreëerd. Uitbreiding van de faciliteiten is in de toekomst mogelijk.

Pro’s en politici op de beachvelden

Al twee maanden staat een legioen vrijwilligers iedere week klaar om te helpen met het aanleggen va de banen. Inmiddels is het terras aangelegd en het hekwerk geplaatst.

De verwachting is dat Beachcourt Tubbergen zondag 1 mei wordt geopend om klokslag 15.00 uur. Diezelfde maand staat het eerste toernooi op het programma. Bekhuis licht het toe:

“Zaterdag 21 en zondag 22 mei, twee weken voor de start van de eredivisie, willen we graag een pre-eredivisie toernooi houden. Nederlandse beachvolleybaltoppers staan dan tegenover elkaar op de beachvelden van Beachcourt Tubbergen.”