Sport & Vrijetijd

Door Jenny ter Maat

Baanbeheerder Dijkstra nam afscheid van Tennisclub Rijssen: ‘Ik begin het werk nu al te missen’

RIJSSEN – Baanbeheerder Willem Dijkstra strooide afgelopen week voor het laatst zand over de vijf all weather tennisbanen van Tennisclub Rijssen. Na zeventien jaar als groundsman stopt hij er mee.

Het was in 2004 dat toenmalig TCR-voorzitter Barry Bruggink hem vroeg of hij baanbeheerder wilde worden. Dijkstra stemde toe, en volgde in Nijverdal een cursus over het onderhoud van tennisbanen. “Er werd bij TCR toen nog gespeeld op gravel. Elk jaar in november moest de belijning eruit en moesten de netten er af”, vertelt hij. “De baan moest elk voorjaar opnieuw opgebouwd worden. Dan kwam er nieuw gravel op. En elke dag dat het droog was, moest het gravel vochtig gemaakt worden. Regelmatig sproeien dus.”

Sinds een jaar of tien zijn de gravelbanen vervangen door all weatherbanen. “Daarop kan het hele jaar getennist worden”, zegt Dijkstra. “Er hoeft niets meer af- en opgebouwd te worden. Het bladafval, dat moet nog wel steeds verwijderd worden.”

Elke maandagmorgen worden de banen onderhouden. Wekelijks wordt met een trekkertje een matje over de banen getrokken. Eens per jaar is er groot onderhoud aan de banen. “Dan vertelt iemand van de firma Peinder waar de baan opgehoogd moet worden. Zand erbij, anders gaat de mat slijten.”
“Wanneer ik tevreden was? Als de spelers en de docenten die de tenniscursussen verzorgen tevreden waren over de banen.”

Maar een baanbeheerder doet meer. “Je onderhoudt het hele tennispark. De reclameborden die er hangen. De straat en banken die schoon gehouden moeten worden. De heg moet geknipt. Je repareert dingetjes. Die karweitjes doen we tussendoor.”
De parkcommissie moet ook zorgen dat het afval afgevoerd worden, ook van de banen en van de kantine. “Het is niet de bedoeling dat we de flesjes en kopjes opruimen die door leden achtergelaten worden. Dat moeten de tennissers zelf doen. We hebben dat wel eens onder de aandacht moeten brengen.”

Voor honderd procent meedoen
Dijkstra is 86 jaar. “Ik voel me best gezond, alleen mijn knieën begeven het. Het komt misschien ook doordat ik vroeger, met de mariniers, parachute gesprongen heb.” Binnenkort wordt hij geopereerd en krijgt hij een nieuwe linkerknie. “De rechterknie is ook versleten, maar daar heb ik geen last van. De arts vertelde me dat de knie niet meer wordt zoals het was. Maar dat hoeft ook niet, als ik maar kan blijven rijden.”
Die linkerknie is de reden dat hij ermee stopt. “Ik wil voor honderd procent meedoen, en anders niet.” Honderd procent meedoen zit in zijn systeem. Dat deed hij als duiker in het leger, en als deelnemer aan de halve triatlon, vroeger. Momenteel fitnesst hij nog drie keer in de week bij Atros.

Vorige week namen de leden van de Parkcommissie afscheid van hem. Sjef van der Steen volgt hem op. Van der Steen is al jaren lid van de Parkcommissie. Met humor: “Hij doet al zo lang mee, dat hij onderhand wel weet wat er moet gebeuren.” De Parkcommissie bestaat verder uit Bert Jansen, Aart Dokter, Cor Verwoerd en Gertjan Wevers. “En natuurlijk Margreet en Riet. Een heel gezellige groep. Pauze met een kop koffie en de gesprekken natuurlijk. Kerk, politiek, we praatten overal over.”

 “Hoe ik op dit werk terugkijk? Het was hartstikke mooi. Ik begin het nu al te missen. Maar ik blijf bij de Parkcommissie op de app staan!”

Uw reactie