Sport & Vrijetijd

Door Jenny ter Maat

Autocoureur Marcel van de Maat: ‘Het kan nog een heel mooi seizoen worden’

RIJSSEN – Voor Marcel van de Maat van BS Racing Team begint het raceseizoen in het derde weekend van juli met de derde wedstrijd van de Supercar Challenge. Het Rijssens team vertrekt daarvoor naar Zolder in België.

Voor Van de Maat is dit het derde jaar dat hij als enige coureur van het team het circuit opgaat. Negen jaar, van 2009 tot 2018, vormde hij samen met Peter Schreurs een team van twee coureurs. Eerst als team in de Formido Suzuki Swift Club, vervolgens in de Renault Clio Cup en in 2015 maakten de heren de overstap naar de Supercar Challenge. Schreurs stopte in 2018 en vanaf begin 2019 stuurt Van de Maat de BMW E46 GTR in de Supersport 1 divisie alleen over het circuit.

Dat jaar won Marcel van de Maat de Superprix van Zolder. “We hadden er als team gigantisch de schouders onder gezet. Zowel wat het racen betreft, als de groeiende businessclub. Het zag er allemaal rooskleurig uit voor de komende jaren”, vertelt hij.

Corona-racejaar
Het jaar daarop, voorjaar 2020, moest rekening gehouden met corona. “Precies een week voordat we de businessclubavond zouden houden, kregen wij, net als iedereen, te maken met de RIVM-maatregelen. De businessclubavond, voor ons de aftrap van het seizoen, moest geschrapt.”

Het werd een moeilijk jaar voor BS Racing Team. “En niet alleen voor ons, veel bedrijven kregen te maken met allerlei coronaperikelen en met heel veel onzekerheid. Voor ons betekende het dat het sponsorbudget dat jaar in elkaar klapte. Bedrijven maakten een pas op de plaats. Vorig jaar hebben we nog wel vier officiële wedstrijden gereden, de andere werden door de organisatie afgelast”, aldus de Rijssense coureur. “Bovendien mocht je niet altijd gasten ontvangen tijdens de wedstrijden, terwijl het onderhouden van relaties juist onze grote kracht is. Binnen het team was de sfeer heel goed, alleen onze businessactiviteiten stonden door corona helaas op een lager pitje.”

De eerste twee races in de Supercar Challenge 2021 zijn inmiddels geweest; alleen de eerste race werd uitgereden, de tweede vanwege weersomstandigheden afgelast. Aan de derde van de zeven races doet ook BS Racing Team mee. “Bij de twee eerste races van dit jaar vonden we het nog niet verantwoord er met ons team naar toe te gaan. Maar inmiddels hebben we ons aangemeld.”

Gasten en relaties welkom
Voor BS Racing Team is het belangrijk dat tijdens de wedstrijden ook gasten, met hun relaties, welkom zijn. “De gasten worden opgehaald van het parkeerterrein en naar ons gastenonderkomen gebracht. Hier krijgen ze onder andere een koud en warm buffet aangeboden en zien alles van de races van nabij. ‘En onvergetelijke dag’, zeggen ze vaak als ze weer weggaan.”

Ook het derde weekend van juli zijn gasten hopelijk van harte welkom. Het BS Racing Team is er vanaf donderdag 15 juli. Het team is er klaar voor, vertelt Van de Maat. “Vanaf oktober hebben we met vijf monteurs continu gesleuteld aan de auto, is de auto opnieuw opgebouwd en zijn allerlei verbeteringen doorgevoerd. Op de testdag, een week voor het raceweekend, gaan we testen of alles naar wens is en of de techniek klopt, zodat we in de wedstrijd goed beslagen ten ijs kunnen komen.”

Wat hem vooral plezier doet is dat het Rijssens team, met een veel kleiner budget dan de teams in de top tien, toch een vijfde plek behaalde. “Dan moet je weten dat hun budget twee tot vijf keer zoveel is als het onze. Als je ziet wat wij, als vriendenteam, met ons budget presteren, geweldig!”

Klaar voor de race
Na twee zware jaren staat de oranje-zwarte brigade op vrijdag 16 juli weer klaar voor de race. “We hebben, evenals veel anderen, een zware tijd achter de rug. Maar binnenkort staan we weer op het circuit. Wat ik ervan van verwacht? Zolder is een zwaar en heftig circuit, maar hier rijden we altijd wel goed; in 2019 won ik er nog. Leuk is dat we ook vaak in beeld rijden als op RTL 7 de Supercar Challenge uitgezonden wordt.”

Om de vijf wedstrijden van de Supercar Challenge te kunnen rijden is er geld nodig. “Financieel moeten we echt weer naar het oude niveau, zoals voor corona. Onze businessclub bestaat ongeveer honderd bedrijven, van zzp-ers tot grote internationale bedrijven, een mooie mix.”

“Als alles meezit en we het budgettair voor elkaar kunnen krijgen, kunnen we deze vijf raceweekenden in actie komen. Dan maken we nog steeds kans op het kampioenschap, ook al omdat de vorige wedstrijd in Spa, afgelast werd. Praktisch hebben we dus maar één race gemist. Het kan nog een heel mooi seizoen worden.”

Meer weten over BS Racing Team? Kijk op bs-racing.eu, op de Facebookpagina of mail naar
bs-racing@live.com