Sport & Vrijetijd

Aangepast Sporten van Fysion: goed, gezond en heel gezellig

NIJVERDAL – Aangepast Sporten komt steeds meer in de belangstelling. De prestaties van de Nederlandse sporters op de Paralympics in Tokio krijgen veel aandacht in de media. Dat zijn de toppers, die heel veel trainen. Maar misschien zijn ze wel bij een plaatselijke sportclub begonnen.

Ook zonder topprestaties is het heel belangrijk voor mensen met een handicap om op hun eigen niveau aangepast te sporten. Fysion biedt daarvoor uitstekende mogelijkheden. Verleden week is het sporten, na lange tijd, weer begonnen en alle deelnemers waren blij dat weer kon. Zowel op dinsdagmorgen in de sporthal van Het Ravijn als op donderdagavond in sporthal van de Kruidenwijk.

In Het Ravijn is de tijd van 9.30 tot 10.30 uur en in de Kruidenwijk van 19.00 tot 20.00 uur. Arie Tempert met zijn sporttrainer en Roessingh achtergrond heeft deze tak van Fysion al meer dan vijf jaar geleden opgestart. Wel met fijne medewerking van de club en de gemeente.

Oefeningen en spel
“Arie is de grote inspirator”, prijst Kees, de man van Erna, hem. Erna uit Nijverdal heeft in 2013 een hersenbloeding gehad. “Nu ben ik linkszijdig verlamd”, zegt ze. “Voor die tijd was ik heel sportief. Maar ook nu blijf ik in beweging. Behalve aangepast sporten doe ik ook aangepast zwemmen en ik heb een ligfiets. Ik kan iedereen met een handicap aanraden om naar aangepast sporten te komen. Je sport allemaal op je eigen niveau en krijgt goede begeleiding. Onze groep op dinsdagmorgen telt dertig leden. We beginnen met een warming-up, doen stoelgym, op matjes en daarna een spel, badminton of tafeltennis. Ik loop ook rondjes met een vierpoot, samen met m'n man. En als ik even moe ben of geen zin heb, dan neem ik gewoon even pauze. Dat kan allemaal.” Tempert vult aan dat er twee aangepaste sportrolstoelen zijn waar de deelnemers bij het spel gebruik van kunnen maken. “Uit een potje bij Sportzaken. Het zijn mooie stoelen, de sporters kunnen in die stoelen niet achteroverslaan. Als ze niet gebruikt worden, liggen ze aan de ketting.” 

In Het Ravijn is de koffie na afloop welhaast even belangrijk als het sporten. Na afloop praten de deelnemers en trainers met elkaar. Behalve Arie Tempert helpen Judy en Liesbeth als trainer. In de Kruidenwijk begeleiden Judy en Patricia de deelnemers. “De groep is daar iets kleiner en ik heb het daar niet voor elkaar kunnen krijgen om met koffie na te praten”, meldt Tempert. “Misschien ook omdat het na 20.00 uur snel donker wordt.”

Wie wil proberen of aangepast sporten is voor haar of hem is, mag gewoon een keer komen kijken op dinsdagmorgen of donderdagavond en tweemaal gratis proberen!