Sport & Vrijetijd

200 Jaar klootschieten op en rond de Haarlerheide
Slot, jubilea en EK deelname

REUTUM - Al meer dan 200 jaar wordt er op de Haarlerheide, nabij Reutum, de klootschietsport bedreven. In de vorige eeuw via “de kloot ophangen” werd een Marke of Dorp uitgedaagd door de veuropscheeter van de Marke of Dorp. In 1960 kwam er geleidelijk een verenigingsbestuur met Jan Hulskotte sr. Steeds meer als leidende figuur. Daarnaast maakten Jan Maathuis, Jan Eerdman en Jan Luttikhuis deel uit van het bestuur. (Foto 1)In 1967 worden de afdelingen Noord en Midden-Twente opgesplitst. Harrie Veldscholten wordt voorzitter van Noord-Twente. - Vanaf 1969 neemt Reutum deel aan de straatcompetitie van Midden-Twente. In Noord-Twente wordt alleen nog op het veld geschoten. In 1969 wordt ook te Losser de I.B.A. opgericht, de International Bowling Association, met als grote animator Johan Poorthuis. Het 1ste EK vindt dan plaats te Losser waaraan Jan Hulskotte sr. En Harrie Veldscholten deelnemen. 

150 jaar jubileum in 1972.

In 1972 ( foto bestuur) wordt het 150 jubileum gevierd met diverse junior en senior wedstrijden. Inmiddels was de ruilverkaveling afgerond en de Hakeweg aangelegd die de Haarlerheide doorkruist. De klootschieters van Reutum worden uitgerust met een nieuw trainingspak, groen van kleur, bijgedragen door de firma Morskieft. In 1975 wordt voorzitter Jan Hulskotte sr. Ook voorzitter van de Nederlandse Klootschieters Federatie. In 1981 neemt de zoon Jan Hulskotte jr. de voorzittershamer over.

Zondag 29 augustus 1982 wordt de Haarlerheide geopend waarbij de baan weer de oorspronkelijke lengte van 800 meter krijgt. De aangelegde slipbaan (in de 60er jaren) is verwijderd door de klootschieters van Reutum. In 1988 wordt Harrie Veldscholten lid van het N.K.B.-hoofdbestuur en in 1989 vice voorzitter. Op 30 juni 1991 wordt Harrie koninklijk onderscheiden door de Burgemeester van Tubbergen dhr. Smal.

Zondag 11 oktober 1992 wordt de clubaccomodatie “t Hooge Veld” geopend door wethouder Hetty Olde Loohuis.

Het bestuur van K.V.Reutum meldt zich aan om nabij hemelvaart 1996 de Europese Kampioenschappen Veld op de Haarlerheide te gaan organiseren door de haarlerheidebaan te verlengen met 700 mtr. tot 1500 mtr. Op zaterdag 18 mei 1996 vindt de veld wedstrijd plaats op de verlengde Haarlerheide waarbij de laatste 700 mtr. pal naast de ootmarsumseweg is aangelegd 20 mtr. Breed. Daarnaast een primeur, Freddy Mensink voorziet de hele dag op zijn wonderbaarlijke manier in het Duits, Engels, Iers Twents en Nederlands het verloop van de wedstrijd van commentaar.

175 jaar jubileum in 1997.

Opnieuw wordt in 1997 het 175-jarig jubileum gevierd. De klootschieters van Reutum brengen samen met de Heemkunde Reutum en Haarle een mooi boek uit met als titel 175 jaar klootschieten op en rond de Haarlerheide. Ook de firma Morskieft laat zich gelden door de club wederom een nieuw trainingspak voor alle leden aan te bieden.

In 2012 neemt Sander Telgenhof de voorzittershamer over van Jan Hulskotte jr. Door het bestuur wordt weer gemeld om in 2016 het Europees Kampioenschap te gaan organiseren voor zowel de Opening te Ootmarsum, de Veldwedstrijd als de Zetwedstrijd op de Haarlerheide . De straatwedstrijd wordt door de klootschieters van Tilligte op zich genomen. Op zaterdag 7 mei wordt de zetwedstrijd op het voetbalveld van de Molenberg gehouden waarbij ook een Lentefair als bijprogramma met daarbij een grote feesttent. Zondag 8 mei 2016 is wel een historische dag geworden waarbij de verlengde Haarlerheidebaan, die nu parallel naast de Revinksweg lag, 4 nieuwe Europese Records opleverde. Onder perfecte omstandigheden, supersnel veld, 30 gr. zonneschijn , wist men in elke klasse een nieuw record neer te zetten. Bij de heren bracht Rob Scholten maar liefst 1770 mtr. op het scorebord in 10 schoten, gemiddeld 177 mtr. Nog nooit vertoond. ( Foto Rob). Bij de Dames wist Silke Tulk het record te verbreken naar 1332 mtr. Bij de meisjes was het Renske Arends met 1210 mtr. en bij de jongens de Duitser Jonas Schüler met 1400 mtr. Supermooie wedstrijden met bijna 4000 mensen als publiek die op sublieme wijze door Freddy Mensink  (foto van freddy) commentaar werden voorzien. Dit was ook de laatste keer voor Freddy die vanaf 1996 elke 4 jaren de Europese Kampioenschappen van commentaar voorzag, in Ierland, in Italië in Duitsland en in Schleswig Holstein.

EK deelnemers vanaf 1969 KV Reutum

Ja, de deelname van klootschieters uit Reutum is al vanaf 1969 een feit voor de Europese Kampioenschappen. Het bestuur van Reutum ging met zijn allen in 1970 als deelnemer naar Ierland. ( foto 1970 EK ) Jan Hulskotte sr. Harrie Veldscholten, Jan Eerdman, Johan Nijhuis en Jan Lammerink sr. Met daarbij Jan Mensink als tolk en Jan Morskieft als begeleider. Nog jaren werd er nog gesproken over deze bijzondere reis naar Cork in Ierland. In volgende jaren 1972 en 1974 werd te Duitsland deelgenomen door Jan Hulskotte. , Harrie Veldscholten, Jan Eerdman en Henny Hesselink. In 1977 gingen Jan Hulskotte jr. en Jan Lammerink jr. naar Cork in Ierland voor EK deelname en bijzonder was dat Toon Veenhuis als trainer van de Reutumse Jeugd meeging. Vanaf 1980 wordt ieder 4 jaren een EK georganiseerd. In Tubbergen 1980, In Duitsland in 1984 en 1988 nemen telkens Jan en Richard Lammerink, Jan Hulskotte jr. en Frank Luttikhuis deel en bij de dames Annemarie Nijhuis en Ine Hulskotte. Frank Luttikhuis behaald de gouden ploegenmedaille voor jeugdploeg veld in 84 en Annemarie Nijhuis wint zilver bij de dames onderdeel straat. In 1992 is Cork Ierland de organisator met wederom Jan Hulskotte jr. Jan Lammerink jr. en Frank Luttikhuis als deelnemers. In 1996 nemen dezelfde schutters te Reutum deel aan EK veld waarbij Jan Hulskotte jr. de bronzen medaille behaald. Herald Veenhuis en Annemarie Nijhuis nemen deel aan straatwedstrijd te Geesteren voor heren en dames. Vervolgens is er weer deelname in 2012 bij EK te Italië in Pesaro waarbij Karlijn Lammerink de deelneemster is op onderdeel veld en zetten bij de meisjes. Een prima 5de plaats voor veld en zilver voor ploegen veld en brons voor ploegen zetten. In 2016 is Karlijn te Reutum nogmaals de deelnemer op onderdeel zetten en wint met de damesploeg brons. - In 2022 nemen Stef Huiskes en Bart Hemmer deel aan EK te Duitsland in Meldorf. Stef wint met de straat heren de bronzen medaille en wordt keurig 6de. Bart wint met de ploeg brons voor de jeugdploeg. Al met al mooie wedstrijden en op naar 2024 te Duitsland. 

Receptie 200 jaar KV Reutum en jubileumronde.

Afgelopen zaterdag 10 september was de receptie bij de Molenberg voor 200 jaar klootschieten KV Reutum. Met een zeer grote opkomst gaf voorzitter Sander Telgenhof een uiteenzetting van de vereniging. Namens de gemeente Tubbergen wist wethouder Hilde Berning – Everlo  mooie anekdotes te vertellen over klootschieten op en rond de Haarlerheide en bracht de felicitaties over. De voorzitter van de Nederlandse Klootschietersvereniging, Peter Zanderink ging ook in op de centrale rol van de KV Reutum nu en in het verleden die het gaf aan de klootschietsport. Met name het goed verlopen NK-jeugd afgelopen jaar en niet te vergeten het EK 2016. Vervolgens nam voorzitter Sander Telgenhof het woord om sponsor Jan Morskieft te vragen samen met zijn vrouw Olga het nieuwe trainingspak voor alle leden te onthullen. ( foto groepsfoto ) . Een mooie groepsfoto van alle leden op de Haarlerheide werd Jan en Olga aangeboden. Vervolgens werden Jos en Jolanda Luttikhuis gevraagd het cadeau van KV Reutum te onthullen welke op de Haarlerheide een mooie plek krijgt naast de gedenksteen van wijlen G.J.J.Luttikhuis , de opa van Jos en Frank. Namelijk een kunstwerk van 2,5 x 1,6 mtr. een prachtig vergezicht op de Haarlerheide met een klootschieter in actie gemaakt door Chris Veldhof. ( Foto kunstwerk).

Zondagmiddag zijn de festiviteiten afgesloten met een jubileum ronde met deelname van maar liefst 27 groepen. Gestart werd bij de kantine op de veldbaan, vervolgens de zandweg naar Revinksweg en stukje wandelen om op de Hakeweg het laatste traject te voltooien. Zowel in een damesklasse als heren klasse was een jubileumwisselbeker beschikbaar gesteld.

Uitslag dames:

1. Haarle, Rosan Ikink                   
2. Het Loosan, Danielle Huiskes
3. Gruttenmaat, Hetty Veenhuis 

Uitslag heren:

1. Ootmarsumseweg, Gerald Hesselink 
2. Agelerweg, Bart Hemmer.,
3. Het Loosan, Ronald Pouwel. 

Al met al prima verlopen toernooi onder mooie weersomstandigheden.

Jan Lammerink