Natuur & Milieu

Waarneming van 112 ooievaars aan de Keizersdijk

RIJSSEN - Tijdens een wandeling in het buitengebied van Rijssen (Overtoom) stond onze verslaggever Jenny ter Harmsel ineens oog in oog met een stuk of achttien ooievaars. Ze was aangenaam verrast en legde het tafereeltje vast met haar camera. Maar al snel kwam de vraag op: hoe bijzonder is dit? We gingen te rade bij het IVN Rijssen/Enter.

 

“Achttien ooievaars bij elkaar, dat is niet echt bijzonder. Maar het is natuurlijk wel heel mooi om te zien. In deze periode zie je ze vaak op pas gemaaide weilanden foerageren, op zoek naar iets eetbaars, zoals mollen, muizen of insecten. De ooievaars maken zich nu weer op om naar Afrika te vliegen. Het broedseizoen is ten einde. Dit doen ze hoofdzakelijk op thermiek. De Ooievaarstrek gaat niet over de Middellandse zee, boven water is geen thermiek, maar via Israël of over de Straat van Gibraltar, waar ze de oversteek zonder thermiek net kunnen halen. Velen vliegen naar Afrika, ten zuiden van de Sahara, om te overwinteren.

Het IVN Rijssen/Enter had op 28 juli van dit jaar een waarneming van liefst 112 ooievaars aan de Keizersdijk. De ooievaars waren met een zware regenbui naar beneden gekomen, waarschijnlijk omdat er geen thermiek meer was. Het IVN Rijssen/Enter deed hiervan melden op de website www.waarneming.nl