Natuur & Milieu

“Met je knieën op de grond, kijken naar opkomende groene steeltjes”

Volkstuindersvereniging Aadorpsweg heeft kavels vrij voor tuinliefhebbers

Actieve leden van de Volkstuindersvereniging Aadorpsweg: Monique Rouweler, Alfons Woolderink, Sahin Dirlik, Besna Gocer en Mesut Kulan.

WIERDEN – De Volkstuindersvereniging Aadorpsweg in Wierden heeft zes percelen beschikbaar. Dat betekent dat liefhebbers die tuinieren als hobby hebben of overwegen om deze stap te maken, nu hun kans kunnen grijpen. Als eigenaar van een perceeltje kun je lekker met de handen in de aarde wroeten, kennis opdoen van allerhande gewassen en wekelijks een paar uurtjes in de gezonde buitenlucht vertoeven. Dat is zeker een aantal positieve aspecten van het houden van een volkstuin, maar ook het contact met de leden onderling is net zo belangrijk.

De kern Wierden kent drie volkstuinderscomplexen, waarvan die aan de Aadorpsweg aan de rand van het dorp met 48 tuinen de op één na grootste is. De vereniging zag zelf het levenslicht in 1998. De percelen zijn elk zo'n honderd vierkante meter groot. Kortom, meer dan voldoende plek om groente en fruit te verbouwen voor een gemiddeld gezin.

“Als je denkt dat je goedkoop uit bent met eigen gekweekte gewassen, dan kom je bedrogen uit haha. Kilo's mest en natuurlijk de plantjes die je moet kopen als je ze niet zelf kan kweken. Voor het geld moet je het dus niet doen, je moet het vooral leuk vinden!” Monique Rouweler is secretaris en penningmeester van de vereniging en is regelmatig op haar kaveltje te vinden. “Maar het is gewoon geweldig om te doen. Je zaait iets, zit met je knieën op de grond en ziet het vervolgens ontkiemen op van die kleine, opkomende groene steeltjes. En na een paar weken kun je het oogsten en thuis gebruiken voor het eten. En het verschil proef je echt!”

Goede contacten
Het is Monique vooral om de afleiding te doen. “Even een uurtje tuinieren, je moet het eigenlijk gewoon ervaren en doen. Of je nu wel of geen kennis en kunde hebt, dat maakt niet uit. We helpen elkaar als je even niet weet hoe je een plantje moet kweken. Bovendien leer je ook in de loop der jaren hoeveel en hoe en wanneer je moet zaaien, zodat je niet ineens enorm veel wortelen of boerenkool hebt, maar meer gedoseerd. Trouwens, het zijn ook echt niet alleen maar ouderen hoor, de leeftijden lopen behoorlijk uiteen. Datzelfde geldt ook voor de achtergrond van onze leden, die is ook gemêleerd. Je leert elkaar heel goed kennen, omdat de contacten gewoon goed zijn. Bovendien zorgen mensen uit andere culturen er ook weer voor dat we kennis maken met andere soorten vruchten en groenten.”

Voor wie interesse heeft in deze zinvolle tijdbesteding kan gerust een keer een kijkje komen nemen aan de Aadorpsweg. Er zijn zoals gezegd zes percelen beschikbaar. Voor twintig euro per jaar ben je lid van de vereniging en krijg je een kavel toegewezen. Ook als je helemaal geen verstand hebt van tuinieren is dat zeker geen drempel om niet de stap te zetten. “We hebben een hele hechte groep leden, waarvan een aantal ontzettend veel kennis en kunde heeft hoe je de tuin het beste kunt onderhouden”, duidt Monique. Meer informatie is te verkrijgen via volkstuinaadorpsweg@hotmail.com.

Reacties

Hallo, 

Graag zouden wij een kavel volkstuin willen. 

We horen graag van jullie of wij een stukje grond kunnen huren voor €20,00 per jaar. 

Groeten Carolien en Vincent