Natuur & Milieu

Rijssense Scouts planten een voedselbos aan

Schade door de letterzetter, een kever die onder de schors van de fijnspar leeft. Fotograaf Johan Nijeboer

RIJSSEN - Na drie jaar droogte en de letterzetter kever zijn bijna alle fijnsparren dood in het Hollands Schwarzwald. De fijnspar is een naaldboom, die door boseigenaren in het verleden is aangeplant voor de verkoop als kerstboom of als productiebos voor de papierindustrie. Deze fijnsparren zijn vijftig jaar geleden door de grondeigenaar aangeplant. Door destijds grote stukken bos aan te planten met eentonige bosbouw is nu de schade groot, de droogte heeft het bos in zijn algemeenheid verzwakt, alle bomen en vegetatie hebben het zwaar.

Door de droogte nam de vitaliteit van fijnsparren af, hierdoor konden de letterzetter kevers hun gang gaan. Deze kever kruipt onder de schors en blokkeert de sapstromen van de boom.

Samen met de grondeigenaar heeft de commissie terreinbeheer van Scouting Rijssen Oosterhof – Niej Begin, besloten een gedeelte van de dode bomen te gaan vervangen door nieuwe beplanting. Enkele dode bomen zullen blijven staan omdat “dood hout leeft”, voor spechten, torretjes en andere insecten.

Voedselbos
De herplanting zal in de vorm van een voedselbos aangeplant worden. Een voedselbos bestaat uit meerdere lagen bomen, struiken en planten. Door de diversiteit van de aanplant kan dit bos beter tegen droogte, plagen en ziekten. Een voedsel bos bestaat uit bomen en gewassen die inheems zijn. Zo willen we onder andere hazelaar, grove den, tamme kastanje, walnoot en beuk planten, maar ook lijsterbes en hulst. Verder zullen we struiken van de braam, rode bes en kruisbes planten. De opbrengsten zullen nuttig zijn voor mens en dier.

Scoutingjeugd
Door de scoutingjeugd te betrekken bij het aanleggen van dit voedselbos willen we graag de kennis, inzicht in de levensloop van een bos, en het respect hiervoor overdragen. Doormiddel van natuureducatie leren we alle leeftijdsgroepen van onze Scoutinggroep de wondere wereld van het bos beleven. We leren ze het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving en worden ze geïnspireerd zelf een steentje hieraan bij te dragen.

Deze kennis hebben wij als scoutinggroep ook niet direct paraat, maar we hebben in onze commissie mensen zitten die daar wel dagelijks mee bezig zijn, een bosarbeider, een hoveniers, iemand van educatie en iemand die naar de financiën kijkt. Daarnaast hebben we overleg met Staatsbosbeheer en de grondeigenaar.

Meerjarenplan
We hebben de intentie om dit bos uit eigen zak te bekostigen, we zullen dit ook niet in een jaar realiseren, maar daar zullen we ongeveer 5 jaar over gaan doen. De beplanting wordt besteld bij een lokale hovenier en we gaan op zoek naar afgekeurde of niet-verkoopbare partijen, jonge opslag uit het bos, en proberen we aan partijen te komen die nu door de exportbeperkingen niet verkocht zouden worden. Zo willen we graag duurzaam bezig zijn. Binnen dit project zijn we van plan een herdenkingsboom te planten. In 2025, met ons 75-jarig jubileum, zouden we dan hoogstwaarschijnlijk de eerste vruchten van dit project kunnen oogsten. Een mooi streven.    

Tekst door: Johan Nijeboer

Reacties

Wat geweldig! 

Ik heb wat jonge boompjes in de aanbieding.

Namelijk 5 walnoten, 2 lijsterbessen en een hazelnootje.

Ook een mosvormde maar wel besdragend3 hulst.

Ik woon in Zutphen. Alleen de hulst mort er nog uit. De rest staat al in pot. 

Bij interesse,  lees ik graag jullie email.

Mvg Karengeerdinck@gmail.com