Natuur & Milieu

Koning winter regeert met sneeuw en ijs

NIJVERDAL/HULSEN – Waar bijna niemand meer aan dacht, gebeurde toch; het werd een ouderwetse winter. Een winter die vast wel in het geheugen zal worden gegrift. Er is al heel lang niet geschaatst op de ijsbaan in Hulsen.

“Een dikke laag sneeuw geeft niet voor het ijs”, legt secretaris Hans Klein Meulenkamp zaterdag voor de sneeuwval uit. “Als dat maar gebeurt voor het hard gaat vriezen. We zijn momenteel bezig de ijsbaan onder water te zetten. Als de sneeuw pas komt nadat het al gevroren heeft is dat funest voor de baan.”

Alleen voor leden
Hij hoopt dat er toch weer een keer echt geschaatst kan worden en verheugt zich daarop. IJsclub Hulsen heeft nog zo'n vijfhonderd leden, die veelal een gezinskaart hebben. “Alleen leden mogen nu komen schaatsen. Daarom hebben we nu ook geen kassa. En we verdelen de schaatstijd in tijdsblokken. Een tijdslot van een of anderhalf uur. En natuurlijk anderhalve meter afstand. Koek en zopie mag, dat hebben we, maar je mag er niet bij gaan zitten.”

Alle info staat op de site van IJsclub Hulsen. “Normaal moet de ijsvloer zo'n 8 centimeter dik zijn, En komen er per dag wel tot tweeduizend schaatsliefhebbers. Deze keer gaat dat door corona niet lukken. Daarom verwacht ik dat de baan na twee nachten strenge vorst wel open kan. Maar wel alleen voor leden.” Alle info komt op de site. 

Schaatsen slijpen
Bij Konijnenbelt Fietsplezier in Hulsen kun je schaatsen laten slijpen. Op de professionele manier, daar heeft het bedrijf een goede slijpmachine. “We beginnen te merken dat het gaat kriebelen. Er komen steeds meer mensen om hun schaatsen hier te laten slijpen. Schaatsen slijpen is echt een vak. We krijgen alle soorten hockeyschaatsen, noren, kinderschaatsen...”Konijnenbelt Fietsplezier verkoopt ook schaatsen online.

Sleetjes, sneeuwschuivers en strooizout
Herman Wibbelink is enthousiast over de winter. “Het strooizout, de sleetjes en sneeuwschuivers vliegen weg. Bijna de hele voorraad was vrijdag al verkocht. We hadden nog wat sleetjes staan, maar hebben snel nieuwe bijgekocht. Ook het vogelvoer vliegt weg. Ik ben zaterdagmorgen nog naar Limburg gereden om een nieuwe voorraad van vijftig sneeuwschuivers op te halen. We verkopen niet graag nee.” Hij is blij dat zijn winkel aan de Parallelweg open mag zijn. “We hebben een zaak in essentiële benodigdheden en dan mag je open zijn.”