Columns

Tekst: MyLines

Wat kun je écht niet missen in Borne?

Die ene winkel, het stukje groen waar je iedere keer weer blij van wordt, de club waar je wekelijks je vrienden treft of dat oude pandje op de hoek. Iedere Bornenaar heeft wel iets dat hij écht niet kan missen in het dorp.

Deze week: Marijke Adams. Ze woont al veertig jaar in Borne.

Als ze haar voordeur uit stapt, staat ze binnen een paar minuten midden op de Zenderense Es. Als er íets is dat ze niet kan missen, is dat het. “Minstens drie keer per week ga ik een stuk wandelen. Het liefst ’s morgens vroeg, dan is het er op zijn mooist. Af en toe ook aan het einde van mijn werkdag, als ik mijn hoofd even leeg wil maken. Lekker langs de Bornse beek, prachtig daar!”

Vrijheid
Marijke vindt dat we als Bornenaren geluk hebben dat ons dorp zo’n mooie ligging heeft. “Ik denk dat heel veel mensen de mooie natuur hier waarderen. Helemaal in deze tijd, nu we al maanden beperkt zijn door het virus. Wandelen geeft dan toch een gevoel van vrijheid. Veel mensen maken zich zorgen over de toekomst merk ik.”

Ook in haar werk als wijkcoördinator waarin ze gemeente en inwoners verbindt door projecten in de wijken te begeleiden en ze mensen met allerhande vragen doorverwijst en ondersteunt, merkt ze dat er veel onzekerheid is over de toekomst. “Ondernemers, horecamensen, veel van hen houden hun hart vast. Gelukkig is Borne een plaats waarin mensen naar elkaar omkijken. Zeker nu met het coronavirus. Je hoeft niet bij elkaar op visite, maar even een telefoontje, even voor het raam zwaaien en vragen of een ouder of kwetsbaar iemand nog iets nodig heeft… Dat doen Bornenaren, en ik hoop dat ze dat blijven doen. Ik hoop dat we met zijn allen stevig in onze schoenen kunnen blijven staan en dat we deze tijd goed doorkomen.”

Terrasje
Haar woonplaats heeft wat haar betreft nog veel meer te bieden wat ze niet kan missen. “Alles wat je nodig hebt, is hier lekker dichtbij. Je kunt de rust opzoeken dus, maar ook de drukte en de gezelligheid van het centrum. We hebben leuke winkels en veel eigen ondernemers die het centrum uniek maken. Maar ook sport, het verenigingsleven, onderwijs, alles is dichtbij elkaar, je bent er zo. Een erg prettige plaats om te wonen. Even op een terrasje zitten doe ik ook graag trouwens, dat mis ik wel écht nu. Zodra dat weer kan, ga ik dat meteen doen.”

Marijke Adams geeft het stokje voor deze rubriek door aan Ellen Klasens die volgens haar óók enthousiast kan vertellen over wat ze in Borne écht niet kan missen.