Columns

Ludieke bevrijding van burgemeester Robben

Kazerne Wierden van brandweer Twente heeft tijdens de oefenavond op maandag 8 april op ludieke wijze aandacht geschonken aan het op handen zijnde vertrek van burgemeester Henk Robben. Onder valse voorwendselen werd hij op zijn kamer gehouden. In de voorbereiding werd ’s middags een rookmachine op het dak van het gemeentehuis geplaatst, die suggereerde dat er iets ‘goed mis was’ op de bovenste verdieping.

Alle materieel uit kazerne Wierden en de ladderwagen uit Almelo werden op de weg gebracht om de burgemeester in 'veiligheid' te brengen. Door twee brandweermensen werd Robben van zijn behoorlijk onder de rook staande kamer gehaald, waarna hij door middel van de ladderwagen uit zijn benarde positie kon worden bevrijd.

Na afloop kwamen de burgemeester en wethouders Richard Kortenhoeven en Eric Braamhaar naar de kazerne waar ze – onder het genot van een hapje en een drankje - werden onthaald door de leden en oud-leden van blusgroep Wierden.

Robben blikte terug op negen jaar burgemeesterschap, waarin zowel hij als de leden van de brandweer hoogtepunten kende, zoals de ladder met 32 meter hoogte, het uitreiken van diverse koninklijke onderscheidingen tijdens de korpsavonden van de brandweer en evenementen waarbij de brandweer vaak aanwezig is.

Maar ook de dieptepunten werden benoemd. In een relatief kleine gemeenschap kennen veel mensen elkaar. De kans is dan groot dat het slachtoffer een – in meer of mindere mate - bekende is. Dit gaat hulpverleners en gemeentebestuur natuurlijk niet in de koude kleren zitten en burgemeester Robben heeft zich regelmatig als echte burgervader getoond, door oprecht belangstellend te zijn naar de hulpverleners en de familieleden van de slachtoffers.

Robben, die sinds 2010 burgemeester is in Wierden, legt zijn taken per 1 juni neer. Na negen jaar burgemeesterschap gaat hij met pensioen.