Columns

Kleine ondernemersregeling 2020

Komend jaar verandert de kleine ondernemersregeling voor de BTW. Tot en met 2019 is er een complexe regeling van kracht waarbij de ondernemer een flinke voordeel (maximaal € 1.345,-) kon hebben op de BTW, die zij hebben doorberekend aan hun klant. Ondernemers die onder de verlaagde BTW tarief vallen, hebben daar altijd het meest van kunnen profiteren. Echter in het jaar 2019 is dit tarief verhoogd van 6% naar 9%, derhalve missen er dit jaar al vele ondernemers dit voordeeltje.

Vanaf komend jaar kunnen alle ondernemers die een omzet hebben van minder dan € 20.000,- ervoor kiezen om gebruik te maken van de kleine ondernemersregeling. In dat geval berekent u geen BTW aan uw klanten.

Het voordeel van de ondernemer kan dan een voordeel voor de klant worden, waarbij wel rekening gehouden moet worden dat de kosten hoger worden (geen vooraftrek BTW meer). De belastingdienst houdt in haar voorbeelden op de site daar ten onrechte geen rekening mee. Het is dan ook maar de vraag hoe ondernemers die voor deze regeling kiezen omgaan met hun tarieven naar hun klanten toe.

Dus waar je (ik) in eerste instantie zou gaan denken dat deze regeling een groot verschil gaat veroorzaken in tarieven tussen die van thuiskappers en die van een kapsalon, zal waarschijnlijk dit verschil juist benut worden in (part-time) dienstverleners die voornamelijk zijn of haar uren doorberekenen aan (particuliere) klanten. Of je € 25,- of € 30,- moet betalen (verschil is BTW) is wel een behoorlijk verschil. Het is alleen de vraag of een dergelijke dienstverlener volgend jaar zijn tarief verlaagd?

Het bijzondere effect van deze regeling kan ook zijn dat ondernemers die hiervoor kiezen juist hun inkopen doen in andere landen (Duitsland) omdat het BTW tarief daar lager is dan in Nederland.

Mijn klanten ontvangen de komende tijd een mail als de nieuwe kleine ondernemersregeling interessant kan zijn. Want willen ze hier in 2020 gebruik van kunnen maken, dan zal er voor 20 november actie ondernomen moeten worden.

Indien er vragen zijn, kunt u gerust contact met mij opnemen.

Hermes Ratgers

Administratiekantoor HeRa Finance Nieuwstraat 21 Vroomshoop 0546-646026